Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната

"Ел Би Булгарикум" представи най-новата си разработка – безлактозен пробиотичен айрян на най-голямото хранително изложение у нас 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на едно от най-значимите събития в сектора за Югоизточна Европа - Международните изложения Месомания, Пътят на млякото, Интерфуд & дринк  и Wine&Spirits ShoW
Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на едно от най-значимите събития в сектора за Югоизточна Европа - Международните изложения Месомания, Пътят на млякото, Интерфуд & дринк  и Wine&Spirits ShoW Източник: Пресцентър на МЗХ

Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал. От 2010 г. износът на храни бележи постоянен ръст, като общото му нарастване през периода 2010-2023 г. е 244%. Само за 2023 г. износът на храни e на стойност 11.2 млрд. лв. и нараства с 12% спрямо предходната година, като съставлява 13% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на едно от най-значимите събития в сектора за Югоизточна Европа - Международните изложения Месомания, Пътят на млякото, Интерфуд & дринк  и Wine&Spirits ShoW. Във форума, който обединява целия хранително-вкусов сектор, участват над 500 изложители от 3 континента.

 

Д-р Сукалински посочи, че с близо 90 хиляди заети в около 6 хиляди компании хранително-вкусовата промишленост е най-големият работодател в производството в България. Той изрази увереността си, че форумът ще създаде нови възможности за бизнес контакти и развитие на нови пазари и дистрибуторски мрежи на всички сегменти от хранително-вкусовата промишленост, ще бъде отправна точка за стартиращи фирми, и ще покаже посоката на развитие и повишаване на конкурентоспособността на отрасъла.

 

При откриването на изложението зам.-министър Сукалински, заедно с министъра на земеделието и храните Георги Тахов посетиха щанда на държавната млекопреработвателна компания към Министерството на икономиката и индустрията "Ел Би Булгарикум". Там  бе представен за първи път най-новият продукт на компанията - безлактозен пробиотичен айрян, който съдържа пробиотичен щам с европейски патент. Продуктът е разработен от учените от Изследователския център на "Ел Би Булгарикум" и е предназначен за широка употреба, включително и за консуматори със затруднено усвояване на млечната захар – лактоза. След проведени производствени тестове предстои пускането му на пазара.

 

Щанда на "Ел Би Булгарикум" посети и Н. Пр. Хисаши Мичигами, посланик на Япония у нас, който разговаря със зам.-министър Сукалински и изпълнителния директор на компанията Живко Живков. По време на разговора стана ясно, че месец след подписването на договора за съвместна научна лаборатория с японската компания "Мейджи" дружеството вече работи по изпълнението на споразумението, като е започнала оперативно реалната работа по създаването на лабораторията у нас.

 

В речта си по време на откриването на Форума посланик Мичигами изрази благодарност към министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и зам.-министър Сукалински за ефективното сътрудничество. Той определи подписания преди месец договор между държавната "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" за изграждането на съвместна лаборатория като стабилна основа за задълбочаване на сътрудничеството между двете компании. Посланик Мичигами съобщи, че ежедневно с лиценза на българската компания в Япония се произвеждат 500 000 кофички кисело мляко "Мейджи-България-Йогурт".

 

В официалната церемония по откриване на Международните хранителни изложения, организирани от Интер Експо Център и браншовите организации от сектора, участваха още Джузепина Дзара – посланик на Италия, Кенет Мертен - посланик на САЩ, Светлозар Патарински - изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Добри Митрев - председател на УС на Българска стопанска камара, председателите на браншовите съюзи и асоциации от хранително – вкусовата промишленост.

 

Източник: Пресцентър на МЗХ

Още от "Бизнес и финанси"

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната представлява стратегически щит за нас

Анализът аргументира, че приемането на еврото представлява не само стабилизиращ фактор, но и стратегическа необходимост на фона на засилващата се геополитическа и финансова фрагментация

Прочетете повече прочетете повече

Европейската комисия одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

От НПВУ отпадат инвестиции или части от тях, които не могат да бъдат реализирани в срока на допустимост на разходите, като на тяхно място са предложени нови, в областта на енергийната ефективност и транспортната свързаност

Прочетете повече прочетете повече

Актуализиран Национален план за въвеждане на еврото в България ще разгледа Министерският съвет

В началото на юни Европейската комисия даде "зелена светлина" в своя Доклад за конвергенция България да приеме еврото от януари 2026 г., с което ще стане 21-вият член на еврозонат

Прочетете повече прочетете повече

КЕВР обяви има ли увеличение на цените на тока и топлинната енергия за юли

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, КЕВР утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители в размер на 2.58%

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Желязков свика заседание на Механизма за координация на наблюдението и контрола във връзка с въвеждането на ев

Подготвят се над 100 събития, които ще се проведат в цялата страна с участието на представители на правителството и компетентните институции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени