Христина Христова: Никой не знае какво ще се случи с минималната пенсия от 1 януари

Тя коментира, че отдавна у нас стои нерешен въпросът и за размера на минималната работна заплата

Христина Христова
Христина Христова Източник: Zonanews
Бившият социален министър Христина Христова заяви в "Денят започва" по БНТ, че липсва яснота за размера на минималната пенсия от 1 януари, въз основа на разговорите за бъдещото коалиционно управление.
 
"От 1 януари хората с минимална пенсия какво ще получават, чуха се противоречиви информации. Дали ще се продължи добавката от 120 лв, дали тя ще бъде 50 лв. Други казаха - половината на 120, 80 лв. се чу. В момента никой не знае какво ще се случи другия месец. Има уверение, че няма да получават по-малко", каза Христина Христова.
 
Всички партии, които участваха в преговорите, даваха доста добри предложения, доста аргументирани. Сложното в коалиционното споразумение е, че имаше противоречиви предложения, които няма как да бъдат едно с друго - за пенсиите и за минималната работна заплата, например. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият социален министър Христина Христова.
 
Тя коментира, че отдавна у нас стои нерешен въпросът за размера на минималната работна заплата. Всяка година с постановление се решава колко ще бъде минималната работна заплата, но трудно се намират аргументи защо точно това число да бъде, каза Христова.
 
Според нея правителството трябва да се опре на диалога на социалните партньори. В 21 държави става със законодателството, но не с постановление, както е у нас. В последните 3 години МРЗ е увеличена с около 30%, а над 300 хил. души получават такава, допълни бившият социален министър.
 
По думите ѝ заявеното желание за оптимизация на държавната администрация трябва да става след сериозен анализ.
 
"Следя дейността на няколко агенции, ако се направи качествен анализ, може би ще трябва административен капацитет, укрепване на тези администрации - Агенцията по заетостта, за социално подпомагане, за хората с увреждания и т.н.", каза още Христина Христова.
 

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на Еврогрупата: Силно вярвам, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.

Мария Габриел подчерта, че разширяването на еврозоната ще даде един положителен сигнал на източноевропейските страни, и то във времена на геополитически предизвикателства

Прочетете повече прочетете повече

13 250 631 лева е размерът на вноската по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за

Лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени