Хунтата на Радев ни товари с трети дълг от половин милиард само за месец

2 млрд. лв. ще са пласирани от служебния кабинет само за периода от септември насам

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

За трети пореден път в рамките на близо 30 календарни дни от Министерството на финансите пускат нов държавен дълг в размер на 500 млн. лв. За следващия понеделник, 8 ноември, е насрочен аукцион, на който ще предложат на инвеститорите левови 5-годишни съкровищни облигации от емисия с падеж на 24 февруари 2026 г.

 

Напоследък държавни ценни книжа за по 500 млн. лв. Министерството на финансите пласира през седмица. Предишните два аукциона бяха на 11 и 25 октомври. На предишния аукцион интересът на инвеститорите към българските ценни книжа не беше голям. Общият размер на подадените поръчки беше за 517,9 млн. лв., или само 1,04 пъти повече от предложените на пазара ценни книжа. Нарасна и доходността, която поискаха инвеститорите, за да вложат пари в съкровищните бонове.

 

Като добавим аукциона, насрочен за следващия понеделник, общият размер на новия държавен дълг, пуснат през настоящата година, ще достигне 2,8 млрд. лв. От тях 2 млрд. лв. ще са пласирани от служебния кабинет само за периода от септември насам.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени