Хунтата забави внасянето на Плана за възстановяване - губим авансовото плащане

Това плащане е 13 %

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews
Страната ни няма да получи нито лев до края на годината от авансовото плащане по Плана за възстановяване. Причината е, че документът все още не е изпратен от служебното правителство в Брюксел.
 
България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел. Срокът бе до 30 септември и сега на практика няма технологично време за одобрението му в рамките на тази година.
 
Според регламента, Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, за да вземе решение за съответствие на плана. След това в двумесечен срок, се прави авансовото плащане от 13% от цялата стойност на включените в плана реформи и проекти.
 
Опит да се внесе Планът не беше направен и от 46-ия парламент, въпреки призивите това да се случи. Въпреки, че служебните министри не дадоха зелена светлина на плана, Асен Василев реши да вкара в актуализацията на бюджета именно от неполучените средства, които по всичко личи скоро няма да дойдат у нас.
 
Сега последното обещание на служебния кабинет е документът да бъде в Брюксел до 15 октомври. Но докато това не се случи, Планът на нашата страна остава на трупчета.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени