И бизнесът излиза на протест на 18 май

Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребител, заяви Васил Велев

На 18 май бизнесът също излиза на протест. "Протест има, защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 15 000 души и 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май.

 

Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 000". Това заяви Васил Велев от АИКБ в ефира в "Твоят ден".

 

По думите му дългосрочните договори в момента у нас са на нерегулирано високи цени. "ЕС казва, че мерките трябва да продължат докогато е необходимо. Затова трябва да има специално облагане на неочакваните печалби в енергетиката.

 

Само за днес цената на ел. енергията на мегаватчаса е със 100 лева отгоре. Цената за месец май трябва да е по договора с "Газпром" трябва да е 123 лева, а ако е чрез договор с посредници - 175 лв.

 

Ние не знаем на 11 май какво сме изхарчили като газ за първите 10 дни на предприятията ни", подчерта той. Според него е необходима предвидимост. По отношение на превозвачите Велев смята, че се говори с полуистини.

 

"ЕК разглежда възможност за намаляване на акцизите под минимума. Трябваше да има анализ на функциониране на тол системата. Вдигането на таксите повсеместно при всички други кризи не беше добра идея.

 

Стига се до обедняване на хора. Намаляването на ДДС няма да подобри ситуацията за небитовите потребители", коментира Велев.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени