И според втора проверка на МФ няма дори лев вреда от договорите за 5 млрд. на АПИ

Резултатите от новата финансова инспекция са в пълен противовес на твърденията на бившия министър Асен Василев

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews

Основният държавен финансов контролен орган под шапката на министъра на финансите (Агенцията за държавна финансова инспекция) за втори път не засича абсолютно никакви нарушения в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" по строителството на пътища и магистрали в периода 2017 – 2020 г. От проверени договори за 4.97 млрд. лв. няма нито един лев установена вреда за бюджета или нецелево разходвани средства, става ясно от поредна държавна финансова инспекция на АПИ – този път за строежа на участъци от Автомагистрала "Хемус", пътя Ботевград - Видин и пътя Мездра - Ботевград.

 

Показателно е, че датата на доклада на АДФИ, за който бе съобщено в петък, е 9 юли 2021 г., тоест близо два месеца след встъпване в длъжност на служебното правителство и ден след като тогавашният финансов министър Асен Василев обяви, че ще даде на прокуратурата практиките в АПИ. Докладът е бил одобрен и 9 дни след освобождаването на предишния директор на АДФИ Георги Начев, бивш служител на ДАНС. Той стана известен с това, че бе неоткриваем за служебните власти в продължение на повече от месец, поради което нямаше възможност за връчване на заповедта за освобождаването му. Този път АДФИ е направила тройна проверка на обща стойност близо 5 млрд. лв.

 

Първата част е за законосъобразност, икономическа обоснованост и документална отчетност при възлагането и изпълнението на проектирането, строителството и надзора на участъци от Автомагистрала "Хемус" за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г., по които възложител е АПИ, а изпълнител - "Автомагистрали" ЕАД. Втората и третата част на проверката са със същия предмет, но обхващат модернизацията на Републикански път I-1 (Е-79) в два участъка - между Ботевград и Видин и между Мездра и Ботевград. Резултатите от новата финансова инспекция са в пълен противовес на твърденията на бившия министър Асен Василев, който месеци наред обясняваше колко незаконосъобразни са били възлаганията през "Автомагистрали", а накрая на мандата си, през актуализацията на държавния бюджет, поиска Народното събрание да го оторизира да разплати част от неизправните договори, по които има реално свършена дейност.


Източник: Със съкращения от "Медиапул"

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени