И според втора проверка на МФ няма дори лев вреда от договорите за 5 млрд. на АПИ

Резултатите от новата финансова инспекция са в пълен противовес на твърденията на бившия министър Асен Василев

Министерство на финансите
Министерство на финансите

Основният държавен финансов контролен орган под шапката на министъра на финансите (Агенцията за държавна финансова инспекция) за втори път не засича абсолютно никакви нарушения в дейността на Агенция "Пътна инфраструктура" по строителството на пътища и магистрали в периода 2017 – 2020 г. От проверени договори за 4.97 млрд. лв. няма нито един лев установена вреда за бюджета или нецелево разходвани средства, става ясно от поредна държавна финансова инспекция на АПИ – този път за строежа на участъци от Автомагистрала "Хемус", пътя Ботевград - Видин и пътя Мездра - Ботевград.

 

Показателно е, че датата на доклада на АДФИ, за който бе съобщено в петък, е 9 юли 2021 г., тоест близо два месеца след встъпване в длъжност на служебното правителство и ден след като тогавашният финансов министър Асен Василев обяви, че ще даде на прокуратурата практиките в АПИ. Докладът е бил одобрен и 9 дни след освобождаването на предишния директор на АДФИ Георги Начев, бивш служител на ДАНС. Той стана известен с това, че бе неоткриваем за служебните власти в продължение на повече от месец, поради което нямаше възможност за връчване на заповедта за освобождаването му. Този път АДФИ е направила тройна проверка на обща стойност близо 5 млрд. лв.

 

Първата част е за законосъобразност, икономическа обоснованост и документална отчетност при възлагането и изпълнението на проектирането, строителството и надзора на участъци от Автомагистрала "Хемус" за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г., по които възложител е АПИ, а изпълнител - "Автомагистрали" ЕАД. Втората и третата част на проверката са със същия предмет, но обхващат модернизацията на Републикански път I-1 (Е-79) в два участъка - между Ботевград и Видин и между Мездра и Ботевград. Резултатите от новата финансова инспекция са в пълен противовес на твърденията на бившия министър Асен Василев, който месеци наред обясняваше колко незаконосъобразни са били възлаганията през "Автомагистрали", а накрая на мандата си, през актуализацията на държавния бюджет, поиска Народното събрание да го оторизира да разплати част от неизправните договори, по които има реално свършена дейност.


Източник: Със съкращения от "Медиапул"

Още от "Бизнес и финанси"

Европейски служби започват спецоперация за борба с измамите със средства за възстановяване от пандемията

Операция "Сентинел" ще координира бoрбата с измамите, укриването на данъци, измамите с акцизи, корупцията, злоупотребите, незаконните присвоявания на средства и прането на пари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени