"Икеа" преустановява временно дейността си в Русия и Беларус

Според компанията 47 доставчици в Русия и 10 в Беларус ще бъдат засегнати от решението, което спира също така вноса и износа между двете страни

Магазин IKEA
Магазин IKEA Източник: Zonanews
Шведският мебелен гигант "Икеа" съобщи в четвъртък, че в отговор на войната в Украйна ще преустанови дейността си в Русия и Беларус, което ще засегне близо 15 000 служители, 17 магазина и три производствени обекта.
 
"Войната вече има огромно въздействие върху хората. Тя води и до сериозни нарушения на веригата за доставки и търговските условия. Поради всички тези причини "Икеа" реши временно да преустанови дейността си в Русия", се казва в изявление на компанията.
 
Преустановяването се отнася основно за Русия, където шведската група присъства от 2000 г. и е един от най-големите западни работодатели.
 
Операциите в Беларус също ще бъдат спрени, въпреки че според "Икеа" в страната има само няколко доставчици и няма магазини.
 
"Опустошителната война в Украйна е човешка трагедия и ние сме съпричастни и загрижени за милионите хора, които са засегнати от нея", заявиха от компанията.
 
"Тези решения имат пряко въздействие върху 15 000 сътрудници на "Икеа", а филиалите на компанията ще осигурят заетост и стабилност на доходите и ще предоставят подкрепа на тях и техните семейства в региона", заявиха от "Икеа".
 
Въпреки че магазините, управлявани от групата "Ingka", представляват по-голямата част от засегнатата работна сила - 12 000 души, "Икеа" има и близо 2500 служители, работещи в производството, и три фабрики в Русия.
 
Според компанията 47 доставчици в Русия и 10 в Беларус ще бъдат засегнати от решението, което спира също така вноса и износа между двете страни.
 
"Икеа" обяви първоначално, че ще остави магазините си в Русия отворени, което беше посрещнато с критики в Швеция.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени