Икономист: Увеличаване на данък общ доход ще удари най-силно хората с минимална заплата

Според него, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие

Български левове, пари
Български левове, пари Източник: Zonanews

Нискодоходните групи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10 на 15 процента, коментира пред БНР икономистът Васил Караиванов.

 

Според него, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие.

 

Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов.

 

"Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%", подчерта той.

 

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата.

 

"Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно".

 

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект. Така смята и политическото мнозинство.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени