Икономистът Георги Вулджев: Таван на цените ще доведе до дефицит на стоки и фалити на бизнеси

При премахване на ДДС за основни стоки със сигурност ще има облекчение на цените, но невинаги цената ще падне със стойността на спада на ДДС, смята той

Георги Вулджев
Георги Вулджев Източник: Скрийншот/Youtube

"Премахването на ДДС на основните хранителни стоки е много добра идея. Крайният ефект, който ще се отрази върху цените няма да е толкова чувствителен. Със сигурност ще има облекчение на цените, невинаги обаче цената ще падне със стойността на спада на ДДС. Може да забави инфлацията, но няма да я спре".

 

Това заяви икономистът Георги Вулджев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.  По думите му намаляването на ставката ще повлияе най-добре на производителите. "Намаляването на ДДС на енергийните продукти също е добра идея. Борбата е да осуетим инфлацията", каза той.

 

"Очаквам таванът на цените да създаде дефицит на стоки, дори да доведе до фалити на някои производители. Най-големият приоритет трябва да е инфлацията, ако се прехвърлят пари от капиталовите разходи. Намаленото ДДС е възможно, има капацитет", сподели Вулджев.

 

Според него заставяне за намаление на цените ще бъде опасно, защото може да доведе до фалити.

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени