Икономистът Петър Чобанов: С Бюджет 2022 задлъжняваме, този дълг трябва да се връща, а бедността не изчезва

Той прогнозира, че инфлацията ще продължи да расте и ще надхвърли 10% в рамките на годината

Петър Чобанов
Петър Чобанов Източник: МФ

В момента слушаме лозунги. Няма как бедността да свърши, особено в състояние на инфлация, с тези цени на енергийните ресурси. С този бюджет и следващите задлъжняваме. Разчитаме на заеми, увеличаваме дълга и същевременно се казва, че бедността ще изчезне. Този дълг ще трябва да се връща", това каза в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS бившият министър на финансите доц. Петър Чобанов, депутат от ДПС.

 

"Твърди се, че дефицитът се дължи на капиталови разходи. Сигурно е, че капиталовите разходи много трудно ще бъдат осъществени в този им размер", категоричен е Чобанов. Според него начинът на приемане на бюджета не е добър. "През 2023 година мислим, че ще започнат да пристигат средствата от програмите по Плана за възстановяване и развитие. Най-сигурно е, че ще дойдат средствата за земеделието", смята бившият финансов министър.

 

Той прогнозира, че инфлацията ще продължи да расте и ще надхвърли 10% в рамките на годината.

 

Относно "златните паспорти" депутатът от ДПС заяви, че инструментът е бил използван превратно и е генерирал корупция. "Разцветът му е след 2015 година. Ще бъдем доволни, когато се направи пълна и категорична проверка, а не публичното пространство да се пълни със слухове и обвинения без доказателства", допълни той.

 

За Чобанов списъкът от хора, които може да имат отношение към престъпления, даден от премиера Петков, прилича малко на репресия, когато става дума за хора от опозицията. "Нужни са конкретни доказателства, няма да позволим някой да бъде тормозен без доказателства", категоричен е депутатът.

 

За новото ръководство на КЕВР доц. Чобанов смята, че то е било натоварено с много очаквания, които може и да не се изпълнят.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени