Икономисти се опасяват, че може да продължи голямото харчене и това да срине България

"Един бюджет не е счетоводно упражнение, без политика би било грешно да се внесе" - смята Любомир Дацов

Любомир Дацов
Любомир Дацов Източник: МФ

За държавните финанси и Бюджет 2023 в "Денят започва" по БНТ разсъждават Любомир Дацов – бивш зам. министър на финансите и Георги Ангелов – икономист, "Отворено общество".

 

Какъв бюджет очаквате?

 

Дацов: "Не бих посъветвал министъра на финансите в момента да вкара бюджет. Смятам, че ще се случи същото, което вече се случи на два пъти – да бъде бламиран. А един финансов министър трябва да си подаде оставката, защото няма по-голям шамар от това да ти бламират бюджета. Бюджетът е политика. Едно служебно правителство е пълноправно правителство, но те нямат специфична идеология, те не мислят за политики. Един бюджет не е счетоводно упражнение, без политика би било грешно да се внесе".

 

"Миналата година имаше правителство и то самото отложи бюджета, за да се уговорят партиите вътре. Ако имаме следващи избори през март, ние какво - ще изкараме цяла година без бюджет. Малко скептичен съм към думите на г-н Дацов, защото може да нямаме редовно правителство, тогава как живеем без бюджет? Компенсациите за тока свършат през декември. Всичко свършва тогава.

 

Веднага голяма част от бизнеса ще затвори, няма смисъл да го правим. Някакъв документ трябва да се внесе – дали актуализация, по-добре нов бюджет, но тези политики трябва да имат законова база, в противен случай приключват автоматично. Енергетиката ще генериира 10 млрд. печалби, но не може да се прави нищо с тях. Бюджетен документ или закон трябва, за да може тези средства да се насочат към бизнеса. Компенсациите за бизнеса са много щедри, защото ги даваме на всички" - каза Георги Ангелов.

 

"Имахме правителство, но го внесохме бюджета в средата на годината. Инфлацията започна достатъчно рано. В случая, според мен, невнасянето на бюджет може да има няколко положителни черти – бюджетът ще бъде същия като миналата година и ще бъде причина за инфлация. Мисля, че фин. министър ще внесе доста стегнат бюджет, но тя (служ министър) няма да има политика.

 

Надявам се да влязат в трите процента дефицит, а не на шестте . Ще пострадат капиталови разходи, но виждаме че администрацията няма готовност за тях. Предишният министър на финансите, мисля че и сегашният, нямат по-различна визия и смятат да продължат бездействието за отпадане на фискалните правила за следващата година. Това означава, че отново ще имаме повод за харчене без ограничения. Това е много лош вариант. Големите проблеми с дълговете идват от това" - каза Любомир Дацов.

 

Ангелов: "Основният фокус трябва да бъде да се насърчи иконмическия растеж. Опасенията от рецесията са основния проблем, който може да застрашии бюджета през следващата година. В момента инфлацията не идва от България, 80% идва от енергийните цени, от Газпром. 
В САЩ иконимиката прегрява. Там вдигането на лихвите ще намали инфлацията, но ще вкара икономиката в рецесия. Но за Европа това е добре, ще падне цената на петрола, суровините. 


В Европа от там идва инфлацията – от енергийните цени и от цените на храните. Германия трябва да построи 5 терминала за втечнен газ, за да се оправи енергийния пазар в Европа. За да се избегне рецесия, трябва да имаме средства от Плана за възстановяване - те могат да ни помогнат".

 

Дацов: "Да правиш политика на монетарно затягане и да разхлабваш фискалната политика, е безсмислица. Помощи, които се дават повече от една година, вече не са помощи, те са субсидии. Нито една политическа партия няма ясна програма какво да прави в тази област. Държавата в момента трябва да помогне на бизнеса да започне истинско преструктуриране.

 

Тези компенсации нямат посока. Продължават да се наливат пари. Политиците ясно трябва да кажат как виждат решаването на тази ситуация. Не виждам и някой политик да говори за това. Явно нямат идеята как да го направят. Когато започнеш да субсидираш нещо, започваш да изкривяваш пазара. Трупането на дългове започва да води до това, че дестабилизираш икономиката".

 

Според Георги Ангелов: "Смятам, че трябва да се спрат помощите на тези бизнеси, които печелят от инфлацията. Помощите да са обвързани с някакви инвестиции е второто неща, промени".

Още от "Бизнес и финанси"

Туристическият бранш на среща с ГЕРБ - СДС във Варна: В последните две години липсва чуваемост. Стабилност имахме до 202

В момента най-наболял е проблемът с липсата на работна ръка, с наемането на работници от трети страни, който може да се реши само и единствено в парламент

Прочетете повече прочетете повече

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени