Икономисти: Цените няма да скочат след въвеждане на еврото

Темата по NOVA коментираха Георги Ангелов, Петър Ганев и Преслав Райков

Евро
Евро Източник: Zonanews

Ефектът от въвеждането на еврото върху повишението на цените е минимален - в рамките на 0,1-0,2%. Това коментира в студиото на NOVA икономистът Петър Ганев. Финансовият анализатор Преслав Райков също заяви, че покупателната способност няма да се промени след влизането ни в еврозоната. "В средносрочен и дългосрочен план тя само ще се повишава”, заяви Райков.

 

Вчера Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане законопроекта, свързан с единната валута. В него са разписани основните промени, свързани с промяната. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

 

Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване от левове в евро ще бъде нагоре, в рамките на един евроцент. Той допълни, че превалутирането в банките ще става без допълнителни такси, по официалния валутен курс, а не по този на банката.

 

Преслав Райков даде пример с въвеждането на еврото в Хърватия, където ефектите върху икономиката и туризма са били само позитивни. "Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската икономика ще замръзне, не се случиха”, заяви Райков.

 

Петър Ганев каза, че голямото предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният период, в който ще може да се плаща и с двете валути. Той очаква България да покрие инфлационния критерий за присъединяване към еврозоната в края на годината.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени