Илин Димитров: Започваме изплащането на хотелиерите на забавените средства за настаняването на украинци

Към момента има настанени малко над 25 хиляди души

Илин Димитров, ПП
Илин Димитров, ПП Източник: Zonanews

Голяма част от забавените средства за настаняването на украински бежанци ще бъдат изплатени на хотелиерите в най-скоро време. Това обяви в Бургас служебният министър на туризма Илин Димитров на среща с туристическия бранш по Южното Черноморие.

 

"Имаше много забавени преписки, над 500, имаше и жалби. Денонощно работихме и голяма част от тези средства бяха вкарани днес (вчера, бел. ред) на заседанието на Министерски съвет, за да се обсъдят и ще бъдат платени в най-кратък срок, може би над 90% от забавените суми. Това ни е приоритет", каза Димитров.

 

Той заяви още, че програмата за настаняването на бежанци, на този етап, ще продължи до края на септември. Към момента има настанени малко над 25 хиляди души. Продължава и програмата за интеграция на украинците. Над 7 500 души работят по морски курорти и във вътрешността на страната.

 

"Следващите седмици ще стане ясно по какъв начин ще продължи и след септември програмата за настаняване. Нека да видим, когато крайният срок като наближи, какво е положението в Украйна и ще има ли по-голям поток и в какъв размер ще бъде. Тогава ще бъде взето решение, но ще се опитаме максимално бързо да го вземем, за да предупредим хотелиерите, за да няма сътресение", допълни служебният министър на туризма.

 

При посещението си в Бургас той заяви, че има ръст на туристопотока спрямо миналата година, но все още не може да се доближи до нивата през 2019 г. Броят на българите, които посещават родното Черноморие, бележи лек спад, а на този фон изходящият туризъм се е повишил – над 3 500 пътувания от началото на лятото.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени