Илия Лингорски от БНБ: На финалната права сме по пътя към еврозоната

той заяви това по време на форум, посветен на предимствата за бизнеса и икономиката от приемането на еврото

Илия Лингорски
Илия Лингорски Източник: Скрийншот видео кадър

България е на финалната права по пътя към еврозоната. Това заяви Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ по време на форум, посветен на предимствата за бизнеса и икономиката от приемането на еврото.

 

По силата на българското членство в Европейския банков съюз и неговите ключови механизми - Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране - БНБ участва в на вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, включително на банките в България, посочи Лингорски.

 

Българската народна банка, и Министерството на финансите работят заедно по синхронизирането на организационните, техническите и регулаторните дейности за присъединяването на страната ни към общоевропейската валута, допълни той.

 

Техническите условия вече са изпълнени:

"Следователно, ние не сме в началото на пътя! Ние сме на финалната права и сме на важна и, бих казал, може би най-трудната част от този път чрез присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз и българския лев към Европейския валутен механизъм".

 

По време на форума бе посочен и примерът на Хърватия, която след приемането на еврото от началото на годината има ръст на Брутния вътрешен продукт с 2.8 % и спад на инфлацията от 10 на 8%.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени