Инфлационно бедствие души руснаците - реалното обезценяване в страната надхвърли 100% за пет години

Правителствените служители са като пожарникари, които тичат от един малък пожар към друг с кофа вода, защото не са в състояние да премахнат основната причина за инфлацията

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

Трилионите долари военни разходи, резкият спад на приходите от износ и девалвацията на рублата продължават да развиват инфлационната спирала в руската икономика. Това разкрива в свой анализ The Moscow Times.

 

Докато Росстат оценява ръста на цените в страната на няколко процента, а военнопрестъпникът Владимир Путин се хвали с инфлация по-ниска, отколкото в Европа, стоките, които потребителите купуват ежедневно в магазините, поскъпват с двуцифрен темп. Инфлацията, изчислена на базата на реалната потребителска кошница от граждани към края на 2023 г., възлиза на 23,2%, твърдят експерти от изследователския холдинг "Ромир". С това се е увеличил индексът на цените на ежедневните стоки (FMCG), включително храни, напитки, перилни препарати, продукти за лична хигиена, козметика, лекарства и дрехи.

 

Храни и хранителни продукти
Храни и хранителни продукти Източник: Zonanews

За разлика от Росстат, който изчислява инфлацията въз основа на виртуална кошница от 500 стоки и услуги, Ромир измерва цените въз основа на 15 милиона действителни покупки, направени от жителите на руските градове през 2008-2023 г. От началото на войната той е достигнал 56,9% (от официалните 20%), а кумулативният общ брой за 2019-23 г. е 103,% (от официалните 41% за същия период).

 

Реалното обезценяване в страната надхвърли 100 процента за пет години
Реалното обезценяване в страната надхвърли 100 процента за пет години Източник: The Moscow Times

Само през последните три месеца на 2023 г. ежедневно купуваните стоки, според оценките на Ромир, са поскъпнали със 7,4%, след като рублата преживя най-силния срив от 2015 г. насам, а валутните курсове повлякоха цените на вноса със себе си.

 

За да потуши инфлационния скок в навечерието на изборите през 2024 г., Централната банка рязко повиши основния курс, задължи големите износители да поддържат курса на рублата, а правителството нареди на търговските вериги да ограничат маржовете на основните хранителни продукти.

 

Централната банка на Русия
Централната банка на Русия Източник: Яндекс

Въпреки това, хранителните отдели на супермаркетите са тези, които се превърнаха в зона на инфлационно бедствие. Към рекордното увеличение на цените на яйцата - повече от 60% годишно - се добави и това на доматите и бананите, нараствайки в цената с 52% и 46%. Увеличението на цените на зелето, според Росстат, е достигнало 29% на годишна база, за пилешкото надхвърля 27%, за ябълките - 20%.

 

Градина с плодни дръвчета, ябълки
Градина с плодни дръвчета, ябълки Източник: Zonanews

Властите трябва едновременно да финансират войната, да потушат общественото недоволство и да поддържат икономиката стабилна, включително цените, но това е "невъзможна задача", казва Александра Прокопенко, бивш служител на Централната банка на Руската федерация, а сега гостуващ сътрудник в Центъра за руски и евразийски изследвания "Карнеги" в Берлин.

 

"За да постигнете първите две цели, трябва да харчите повече от бюджета, но това води до висока инфлация и не ви позволява да постигнете третата цел", посочва тя. В резултат на това правителствените служители са като пожарникари, които тичат от един малък пожар към друг с кофа вода, защото не са в състояние да премахнат основната причина за инфлацията, твърди Прокопенко.

 

През 2024 г. тази причина ще остане в сила: бюджетът включва увеличение на разходите с още 20%, включително военните разходи с почти 70%, до рекорд от съветско време (почти една трета от бюджета). Това означава, че инфлационният натиск вероятно ще се задържи и Централната банка ще трябва да поддържа основния лихвен процент висок за дълго време, предупреждава Наталия Орлова, главен икономист в Alfa Bank.

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени