Инфлацията падна до едноцифрени стойности - 8,7 % през юни

Успокояването на ръста на цените както и през предходните месеци идва основно по линия на енергийните продукти и свързаните с тях сектори

Инфлацията спада
Инфлацията спада Източник: Zonanews

Инфлацията продължава да се забавя и пада до 8.7% през юни, което е най-ниското ниво от края на 2021 г., показват данни на националната статистика. Успокояването на ръста на цените както и през предходните месеци идва основно по линия на енергийните продукти и свързаните с тях сектори - горива, транспорт, туристически пакети и някои битови услуги. В посока надолу влияят още маслата и мазнините, както и сезонните зеленчуци. При повечето от останалите групи обаче цените продължават да растат на годишна база, макар и вече с по-бавни темпове.

 

Спадът беше очакван след достигнатия пик в края на миналата година. Както в България, така и в Европа като цяло в основата му стои успокояването на цените на енергията на международните пазари. Ефект оказва и покачването на лихвите от страна на централните банки през последната година, което свива кредитната активност и потиска търсенето.

По-ниската годишна инфлация не означава, че общо цените спадат, а единствено, че растат по-бавно.

 

Тъй като по-чувствително понижение има само при ограничен набор от стоки, тенденцията едва ли е особено осезаема за потребителите. С изключение на транспорта цените във всички останали групи продължават да се покачват спрямо година по-рано. Сега водещи по ръст са "разнообразните стоки и услуги" (основно заради застрахователни и финансови услуги). След тях най-висока е инфлацията при развлеченията, здравеопазването и храните.

 

За втори пореден месец НСИ отчита дефлация на месечна база - 0.4% през юни. За първи път за последната година общо храните тръгват надолу - с 1% спрямо май и главно заради зеленчуците. Само за месец статистиката регистрира двуцифрен спад при сезонни зеленчуци като краставици, зеле, пипер, картофи, домати и други.

 

Сред нехранителните стоки спрямо май най-драстично поевтиняват автомобилните горива - метан и дизел, както и газът за бита. Макар и минимални, месечните понижения подкрепят общата тенденция на постепенно нормализиране на цените.

 

Очакванията на експертите са годишната инфлация да продължи да се забавя през следващите месеци. Последната прогноза на БНБ залага показателят да слезе до 5.6% в края на годината.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени