Инфлацията в България достигна 6% през октомври на годишна база

Централното газоснабдяване е поскъпнало с 26,5%, а хлябът - с 3,4%

Инфлацията по месеци
Инфлацията по месеци Източник: Инвестор

През октомври 2021 г. годишната инфлация в България достигна 6%, а месечната - спрямо септември - 1,8 на сто. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Натрупаната от началото на годината инфлация е 5,4%.

 

За сравнение, през септември годишната инфлация беше 4,8%, а през август - 3,7 на сто. Преди дни пък финансовото министерство актуализира есенната макроикономическа прогноза, в която се очаква, че до края на тази година инфлацията ще се ускори до 4,5%, а средногодишната инфлация ще бъде 2,4%.

 

През октомври 2021 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са скочили с 1,6%, а на алкохолните напитки и тютюневи изделия са се повишили с 0,3%. Поскъпването при облеклото и обувките е с 8,3%. Разходите за режийни са се увеличили с 3%. Цените в транспорта са нараснали с 2,5%, а в сектор развлечения и култура - с 3,2%.

 

За месец хлябът е поскъпнал с 3,4%. Повишение в цените има при месото, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

 

През октомври централното газоснабдяване е поскъпнало с 26,5%, газообразните горива за битови нужди - със 7,5%. При въглищата повишението е с 18,9%, а цените на дървата за огрев са скочили с 9,6%. Дизеловото гориво е поскъпнало с 4,7%, бензинът А95Н - с 4%, А100Н - с 3,4%. Пропан-бутан е увеличил цената си с 9,7%, метанът - с 20,8%.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени