Искахте "Промяна", ето Ви я - заради скъпите газ и ток българчетата остават без градини и училища, предприятия са на ръба

Утре "Булгаргаз" ще внесе предложението си в КЕВР за нова цена на газа

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

Детски градини и училища са пред затваряне заради скъпите газ и ток. В същото време липсата на яснота около новите цени на синьото гориво поставя все повече предприятия в критична ситуация. Газът към момента не е спрян. Въпреки това, работодателите се опасяват, че заради високата му цена много предприятия ще са принудени да преустановят дейността си.

 

"Вълна от фалити, опити на предприятия да прехвърлят по-високата цена в техните цени", заяви Васил Тодоров от БТПП. От Федерацията на индустриалните енергийни консуматори също се притесняват от разнопосочните сигнали по отношение на очаквания процент ръст. В момента те не са наясно каква е цената, на която ползват синьо гориво. Тя трябваше да стане известна на 1 май. 

 

Българска търговско-промишлена палата - БТПП
Българска търговско-промишлена палата - БТПП Източник: Zonanews

Вместо това, утре "Булгаргаз" ще внесе предложението си в КЕВР. Тя ще стане ясна на 10 май. "Ако цената е много висока, да кажем между 35%, все още не знаем, но ако се постигнат такива цени, цената на природния газ ще доближи 200 лв.", коментира пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени