Истинското сирене не е мит! Ето как се прави!

Това показаха от катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ)

Производство на истинско сирене
Производство на истинско сирене Източник: Сдружение "За достъпна и качествена храна"

В открития пред няколко години модерен учебен комплекс към катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ), шеф Николай Немигенчев,  доц. Петя Боянова и ас. Александър Балабанов показаха как се тестват и произвеждат млечните продукти в оборудвана с линия за бяло саламурено сирене и напълно автоматизирана модерна база на УХТ.

 

"Това е една от последните поколения инсталация, която работи в производствените предприятия. Линията е доокомплектована с мембранни инсталации с камери за зреене и съхранение. Пресъздали сме малък производствен комплекс с битовите помещения, т.е. модел на производство, който може да се приложи във всяко млекопреработвателно предприятие. Освен, че ще обучаваме студентите в реална работна среда, ще имаме и наше производство, отговарящо на всички съвременни стандарти", обясни ректорът проф. Галин Иванов.

 

В продължение на партньорството на Сдружението за достъпна и качествена храна преподаватели, студенти и вече завършили възпитаници на УХТ ще показват на българската общественост как се произвеждат популярните в цял свят качествени хранителни  продукти и как се гарантира тяхното качеството. 

 

"В своята дейност Сдружението все по-често използва експертизата  и академичния опит при провеждането на тестове за безопасността и качествотото на продукти, за които има съмнение, че бих навредили на здравето на българските потребители", каза д-р Андрей Велчев, Председател на Сдружение за достъпна и качествена храна.

 

"В момента 5 наши членове се обучават в Бакалавърски и Магистърски програми на висшето училище въз основа на меморандум за сътрудничество между  двете организации", добави д-р Велчев. 

 

От създаването на Катедрата по "Технология на млякото и млечните продукти", през 1947 г са се дипломирали над 1700 студенти (редовни и задочно обучение), сред които и  над 90 чуждестранни. Те успешно се реализират като научни работници, ръководни и технологични кадри в млечната индустрия в страната и чужбина.

 

Защитени са 65 докторски дисертации, от които 20 на чуждестранни специалисти, 45 на български специалисти и 4 дисертации за "доктор на науките", с което катедрата заема водещо място в Университета по тази форма на обучение. За последните 5 години са защитени 11 докторски дисертации. Катедрата се ръководи от доц. Михаела Иванова.

 

Сдружението за достъпна и качествена храна и Университета по хранителни технологии ще продължат своето сътрудничество в различни области, свързани с храните, тяхното качество и достъпноство.

Още от "Бизнес и финанси"

Любомир Дацов: Бюджет 2026 допълнително стимулира негативни процеси

Членът ан Фискалния съвет отбеляза, че финансовата рамка за следващата година има същата структура като Бюджет 2025. Според него трудно може да се каже, че в новия бюджет има нещо различно

Прочетете повече прочетете повече

ЕК е поставила на пауза оценката на искането на България за третото плащане по ПВУ

От Комисията са одобрили последните изменения в българския план на 5 ноември. Предстои страните-членки също да кажат "да" и след това Комисията ще поднови процеса на оценяване

Прочетете повече прочетете повече

Одобрена е позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарс

Страната ни подкрепя развитието на търговията на стоки с Украйна, но трябва да не се допуска тя да повлиява отрицателно и да измества производството на традиционни или чувствителни продукти за Европейския съюз

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Росен Желязков: Очакваме третия транш от НПВУ, който е близо 1,6 млрд. евро, да постъпи в рамките на настоящат

Министър-председателят Росен Желязков посочи, че държавата е изпълнила 58 от общо 59 етапни цели, като второто плащане е не само постижение, но и предпоставка за третия транш по Плана

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени