Истинското сирене не е мит! Ето как се прави!

Това показаха от катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ)

Производство на истинско сирене
Производство на истинско сирене Източник: Сдружение "За достъпна и качествена храна"

В открития пред няколко години модерен учебен комплекс към катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ), шеф Николай Немигенчев,  доц. Петя Боянова и ас. Александър Балабанов показаха как се тестват и произвеждат млечните продукти в оборудвана с линия за бяло саламурено сирене и напълно автоматизирана модерна база на УХТ.

 

"Това е една от последните поколения инсталация, която работи в производствените предприятия. Линията е доокомплектована с мембранни инсталации с камери за зреене и съхранение. Пресъздали сме малък производствен комплекс с битовите помещения, т.е. модел на производство, който може да се приложи във всяко млекопреработвателно предприятие. Освен, че ще обучаваме студентите в реална работна среда, ще имаме и наше производство, отговарящо на всички съвременни стандарти", обясни ректорът проф. Галин Иванов.

 

В продължение на партньорството на Сдружението за достъпна и качествена храна преподаватели, студенти и вече завършили възпитаници на УХТ ще показват на българската общественост как се произвеждат популярните в цял свят качествени хранителни  продукти и как се гарантира тяхното качеството. 

 

"В своята дейност Сдружението все по-често използва експертизата  и академичния опит при провеждането на тестове за безопасността и качествотото на продукти, за които има съмнение, че бих навредили на здравето на българските потребители", каза д-р Андрей Велчев, Председател на Сдружение за достъпна и качествена храна.

 

"В момента 5 наши членове се обучават в Бакалавърски и Магистърски програми на висшето училище въз основа на меморандум за сътрудничество между  двете организации", добави д-р Велчев. 

 

От създаването на Катедрата по "Технология на млякото и млечните продукти", през 1947 г са се дипломирали над 1700 студенти (редовни и задочно обучение), сред които и  над 90 чуждестранни. Те успешно се реализират като научни работници, ръководни и технологични кадри в млечната индустрия в страната и чужбина.

 

Защитени са 65 докторски дисертации, от които 20 на чуждестранни специалисти, 45 на български специалисти и 4 дисертации за "доктор на науките", с което катедрата заема водещо място в Университета по тази форма на обучение. За последните 5 години са защитени 11 докторски дисертации. Катедрата се ръководи от доц. Михаела Иванова.

 

Сдружението за достъпна и качествена храна и Университета по хранителни технологии ще продължат своето сътрудничество в различни области, свързани с храните, тяхното качество и достъпноство.

Още от "Бизнес и финанси"

Димитър Радев: Присъединяването към еврозоната представлява стратегически щит за нас

Анализът аргументира, че приемането на еврото представлява не само стабилизиращ фактор, но и стратегическа необходимост на фона на засилващата се геополитическа и финансова фрагментация

Прочетете повече прочетете повече

Европейската комисия одобри изменения План за възстановяване и устойчивост на България

От НПВУ отпадат инвестиции или части от тях, които не могат да бъдат реализирани в срока на допустимост на разходите, като на тяхно място са предложени нови, в областта на енергийната ефективност и транспортната свързаност

Прочетете повече прочетете повече

Актуализиран Национален план за въвеждане на еврото в България ще разгледа Министерският съвет

В началото на юни Европейската комисия даде "зелена светлина" в своя Доклад за конвергенция България да приеме еврото от януари 2026 г., с което ще стане 21-вият член на еврозонат

Прочетете повече прочетете повече

КЕВР обяви има ли увеличение на цените на тока и топлинната енергия за юли

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, КЕВР утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители в размер на 2.58%

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Желязков свика заседание на Механизма за координация на наблюдението и контрола във връзка с въвеждането на ев

Подготвят се над 100 събития, които ще се проведат в цялата страна с участието на представители на правителството и компетентните институции

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени