Истинското сирене не е мит! Ето как се прави!

Това показаха от катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ)

Производство на истинско сирене
Производство на истинско сирене Източник: Сдружение "За достъпна и качествена храна"

В открития пред няколко години модерен учебен комплекс към катедра "Технология на млякото и млечните продукти" на Университета по хранителни технологии (УХТ), шеф Николай Немигенчев,  доц. Петя Боянова и ас. Александър Балабанов показаха как се тестват и произвеждат млечните продукти в оборудвана с линия за бяло саламурено сирене и напълно автоматизирана модерна база на УХТ.

 

"Това е една от последните поколения инсталация, която работи в производствените предприятия. Линията е доокомплектована с мембранни инсталации с камери за зреене и съхранение. Пресъздали сме малък производствен комплекс с битовите помещения, т.е. модел на производство, който може да се приложи във всяко млекопреработвателно предприятие. Освен, че ще обучаваме студентите в реална работна среда, ще имаме и наше производство, отговарящо на всички съвременни стандарти", обясни ректорът проф. Галин Иванов.

 

В продължение на партньорството на Сдружението за достъпна и качествена храна преподаватели, студенти и вече завършили възпитаници на УХТ ще показват на българската общественост как се произвеждат популярните в цял свят качествени хранителни  продукти и как се гарантира тяхното качеството. 

 

"В своята дейност Сдружението все по-често използва експертизата  и академичния опит при провеждането на тестове за безопасността и качествотото на продукти, за които има съмнение, че бих навредили на здравето на българските потребители", каза д-р Андрей Велчев, Председател на Сдружение за достъпна и качествена храна.

 

"В момента 5 наши членове се обучават в Бакалавърски и Магистърски програми на висшето училище въз основа на меморандум за сътрудничество между  двете организации", добави д-р Велчев. 

 

От създаването на Катедрата по "Технология на млякото и млечните продукти", през 1947 г са се дипломирали над 1700 студенти (редовни и задочно обучение), сред които и  над 90 чуждестранни. Те успешно се реализират като научни работници, ръководни и технологични кадри в млечната индустрия в страната и чужбина.

 

Защитени са 65 докторски дисертации, от които 20 на чуждестранни специалисти, 45 на български специалисти и 4 дисертации за "доктор на науките", с което катедрата заема водещо място в Университета по тази форма на обучение. За последните 5 години са защитени 11 докторски дисертации. Катедрата се ръководи от доц. Михаела Иванова.

 

Сдружението за достъпна и качествена храна и Университета по хранителни технологии ще продължат своето сътрудничество в различни области, свързани с храните, тяхното качество и достъпноство.

Още от "Бизнес и финанси"

Очаква се предложението за размера на минималната заплата за 2026 г., експерти коментираха запазването на сегашния механ

Социалният министър Борислав Гуцанов вече обясни, че ако остане сегашният механизъм, МРЗ за следващата година ще бъде около 1200 лв.

Прочетете повече прочетете повече

В МЗХ се обсъдиха с бранша критериите за подбор по интервенциите за инвестиции в земеделски стопанства и преработка на с

В Стратегическия план има заделен значителен ресурс, именно за подобряване конкурентноспособността на сектора, заями зам.-министър д-р Лозана Василева

Прочетете повече прочетете повече

Европейският доклад за потребителите разкрива: онлайн измами, фалшива храна и подвеждащи етикети подкопават доверието в

Особено тревожно е състоянието при храните – широко разпространено е подвеждащо етикетиране, използване на термини като "био" и "еко" без реална сертификация, подмяна на съставки и заблуждаващи здравословни твърдения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени