ИТН нападна правителството: Приемат национален план за въвеждане на еврото, без да питат НС

В коалиционното споразумение е записано, че това трябва да стане "след мащабна разяснителна кампания", припомни той

Любомир Каримански
Любомир Каримански Източник: Zonanews

В парламента "Има такъв народ" поиска Народното събрание да обсъди Националния план за въвеждане на еврото в България.

 

"На днешното заседание на МС е предвидена точка за приемане на Национален план на въвеждане на еврото в България. Странно е, че нито комисията по бюджет и финанси, нито в пленарната зала този план не беше представен. Да разбираме ли, че народните представители, така, както са разглеждали Националния план за възстановяване и устойчивост, не искат да разглеждат този план, който е много по-съществен, не само за правителството, но и за депутатите", попита председателят бюджетната комисия Любомир Каримански.

 

Той изрази  възмущението си, че на днешното заседание на Министерския съвет е предвидено приемане на плана, без той да е обсъждан в ресорната комисия и в пленарната зала.

 

"Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания, цитирам - "така, както е записано и в коалиционното споразумение", напомни Каримански. Той поиска документът да бъде обсъден в Народното събрание.


"Странно е и мълчанието на "Възраждане", след като защитаваха тезите за еврозоната. Дали да не търсим обяснението за мълчанието им в едно гласуване преди 20 дни", намекна още Каримански.

 

И наблегна, че става въпрос за политически и икономически проект, който зависи от правителството, но и от законодателната роля на парламента, и е дори по-важен от плана за възстановяване.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени