Издателите искат да остане 9% на ДДС върху книгите

Много фирми в бранш у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината

Книги
Книги Източник: Zonanews
Много издателства в страната са принудени да съкращават тиражите си и са силно затруднени в дейността си поради липса на хартия. От бранша настояват намалената ставка на ДДС върху книгите да остане 9% като трайна мярка, а не като временна заради ковид кризата, съобщи БНТ.
 
Месеци наред доставките на суровината са ограничени, вдига се и цената на хартията. И в съчетание с драстичния скок на електроенергията, много фирми в бранша спират или ограничават дейността си.
 
Хартия у нас се внася предимно от Русия, а най големите производители там в последното тримесечие на миналата година, са увеличавали цените всеки месец. Така издателствата у нас отчитат близо 40% скок в цената на суровината.
 
Освен че пристига с нови цени, доставките са неритмични. И издателствата вече отчитат свиване на тиражите си. Междувременно се увеличават значително и разходите за транспорт и ток.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени