Издирват активи на руснаците, срещу които са наложени санкции чрез сформирана международна работна група

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън и главният прокурор Мерик Гарланд проведоха първата виртуална среща с представители на страните, участващи в групата

Джанет Йелън
Джанет Йелън Източник: Bloomberg

Под егидата на Министерството на финансите на САЩ е сформирана международна работна група, който започва издирване на активи на руснаците, срещу които са наложени санкции, предаде Дойче веле.

 

Съгласно приетите рестрикции, активите на тези лица ще бъдат арестувани. В групата, наречена REPO (руски елити, проксита и олигарси - б.р.), освен САЩ, участват Великобритания, Германия, Италия, Япония, Франция, Канада, Австралия и Европейската комисия.

 

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън и главният прокурор Мерик Гарланд проведоха първата виртуална среща с представители на страните, участващи в групата. Те се споразумяха да използват "всички свои правомощия за събиране и споделяне на информация и предприемане на конкретни мерки, включително санкции, замразяване на активи, конфискация на придобито по престъпен път имущество и наказателно преследван".

 

Страните делегират в REPO представители на своите министерства на финансите, правосъдието и вътрешните работи. Като приоритетен е определен списък от 50 руснаци - сред лицата в него са руският президент Владимир Путин, външният министър на Русия Сергей Лавров, министърът на отбраната Сергей Шойгу, олигарсите Олег Дерипаска, Юрий Ковалчук, Аркадий и Борис Ротенберг, Игор Сечин, Алишер Усманов, и Генадий Тимченко.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени