Изкуственият интелект оставя хората без работа

Прогнозата е на технологичния предприемач Илон Мъск

Разговорът на Риши Сунак и Илон Мъск
Разговорът на Риши Сунак и Илон Мъск Източник: Ройтерс

Американският милиардер и топ предприемач в сферата на технологиите Илон Мъск прогнозира, че изкуственият интелект ще остави хората без работа, предаде BBC. Тезата си той разви в необичаен разговор с британския премиер Риши Сунак, който се състоя в края на провелата се тази седмица в кралството среща на върха за предизвикателствата от изкуствения интелект (ИИ). Разговорът бе необичаен, тъй като бе във формата на интервю, което премиерът взе от предприемача.

 

Мъск обясни, че ИИ ще направи платения човешки труд излишен. "Хората ще могат да работят, но само за лично удовлетворение. ИИ ще може да прави всичко. Ще имаме нещо, което за първи път е по-умно от най-умния човек", посочи предприемачът.

 

Милиардерът притежава компанията за електроавтомобили Tesla, за космически технологии SpaceX, социалната мрежа X, известна до неотдавна като туитър. Той е вложил пари във фирми, разработващи ИИ, а тази технология се използва в безпилотните автомобили на Tesla. Същевременно Мъск призна, че ИИ ще има потенциала да се превърне в "най-разрушителната сила в историята". И подчерта "притесненията за сигурност", особено от страна на хуманоидните роботи, които "могат да ви преследват навсякъде".

 

Сунак и Мъск обсъдиха потенциалните ползи от ИИ, като Мъск даде следния пример: "Един от синовете ми има проблеми с приятелите и един приятел с изкуствен интелект би бил чудесен за него". Двамата се съгласиха за възможностите, които ИИ предоставя за обучението, като Мъск заяви, че той може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени