Излишъкът в бюджета е намалял с близо 300 млн. лева за месец

През октомври дори се очаква месечен дефицит от 343 милиона лева

Министерство на финансите
Министерство на финансите Източник: Zonanews
Излишъкът в държавния бюджет е намалял с близо 300 милиона лева за един месец. При над 1 милиард в края на септември той е 725 милиона лева в края на октомври. Докато ръстът на разходите традиционно се увеличава през последните месеци, нарастването на събраните приходи започва да се забавя. През октомври дори се очаква месечен дефицит от 343 милиона лева.
 
Както основна причина за това от Министерството на финасите посочват социалните и здравноосигурителните плащания. В частта на здравноосигурителните разходи се отчита ръст заради по-големите суми, необходими за борбата с пандемията, и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредната епидемична обстановка.
 
 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени