Износът на оръжие от Германия достигна рекордно ниво през 2021 г.

Бившето правителство одобри сделки на стойност почти 5 млрд. евро през последните девет дни от мандата си

Износът на оръжие от Германия достигна рекордно ниво през тази година, след като отиващото си правителство одобри в последния момент сделки на стойност милиарди евро, съобщи ДПА.
 
Бившето правителство одобри сделки на стойност почти 5 млрд. евро през последните девет дни от мандата си. По този начин общият износ на оръжия от Германия достигна рекордните 9,04 млрд. евро за годината, съобщи министерството на икономиката в отговор на депутатски въпрос.
 
Египет е основният получател на германски оръжеен износ въпреки критиките за нарушаване на човешките права и участието му в конфликтите в Йемен и Либия.
 
Съгласно споразуменията, сключени в последния момент, Thyssenkrupp Marine Systems може да достави три фрегати MEKO A-200 EN на Египет; Diehl Defence е упълномощена да достави 16 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLS/SLX на Египет; на ThyssenKrupp Marine Systems също така е разрешено да изнесе подводница тип 218 SG за Сингапур.
 
След изборите през септември коалицията между християндемократите и социалдемократите беше заменена от ново правителство по-рано този месец.
 
Подробности за сделките бяха съобщени само ден преди Олаф Шолц да бъде избран за канцлер, въпреки че тогава стойността на износа не беше известна.
 
Сега вече е ясно, че износът на оръжия за Египет възлиза на 4,34 млрд. евро, въпреки че правителството е действало само в качеството си на орган на изпълнителната власт, когато обикновено се избягват важни решения.
 
Сделките са сключени при бившия канцлер Ангела Меркел, когато Шолц беше вицеканцлер.

Още от "Бизнес и финанси"

След събраните над 44 000 подписа Европарламентът разглежда идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка н

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Минималният размер на фискалния резерв към 31.12.2024 г. е предвиден да остане непроменен спрямо заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. в размер на 4,5 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени