Изнудваческата стратегия на Путин се провали: "Булгаргаз" предлага газът да е с 21% по-евтин през май

Русия вече не получава почти никаква печалба от продажбата на газ, тъй като доставките на 150 млрд. куб.м по тръбопроводи за Европа бяха заменени с едва 16 млрд. куб.м за Китай

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

77,55 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за май 2023 г., на която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена е с 21% по-ниска от утвърдената цена за м. април 2023 г.

 

Преди седмица Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди внесеното заявление на газовия доставчик за утвърждаване на цена за месец май. Днес следобед се очаква и окончателното решение на енергийния регулатор за цената на синьото гориво. 

 

България заедно с други европейски страни успя да се откъсне от руската газова хватка, която влияеше на политически, икономически, отбранителни, външнополитически решения през всичките 34 г. след падането на комунизма. Няма да е пресилено да се каже, че всички големи кризи в страната през този период са белязани с "мирис на газ". Това вече е променено кардинално и завинаги.

 

През по-голямата част от миналата година и след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. военнопрестъпник № 1 Владимир Путин разчиташе на енергийното си оръжие, за да държи световната икономика като заложник. Москва спря доставките на природен газ за Европа, надявайки се, че европейците ще се обърнат срещу своите лидери и ще направят политически неизгодно да продължат да подкрепят Украйна.

 

Но Европа бързо си осигури алтернативни доставки на газ, като се ориентира към втечнен природен газ (LNG). Това включва близо 55 млрд. куб.м от САЩ, което е два и половина пъти повече от предвоенния износ на LNG от САЩ за Европа. В съчетание с увеличаването на възобновяеми източници, ядрена енергия и въглища тези алтернативни доставки намалиха зависимостта на Европа от руския газ до 9% от общия внос на газ.

 

Путин не разполага с друг лост за влияние, няма как да замени някогашния си основен клиент и открива по трудния начин, че за потребителите е много по-лесно да заменят ненадеждните доставчици на суровини, отколкото за доставчиците да намерят нови пазари.

 

Анализаторите отбелязват, че Русия вече не получава почти никаква печалба от продажбата на газ, тъй като доставките на 150 млрд. куб.м по тръбопроводи за Европа бяха заменени с едва 16 млрд. куб.м за Китай и значително по-малко средства от износ на втечнен природен газ, които едва стигат за покриване на разходите.

 

Путин няма пазари, с които да замени доставките за Европа - Китай не разполага с необходимия капацитет на тръбопроводите, за да поеме повече за поне десетилетие, и освен това предпочита местни и диверсифицирани източници на енергия.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени