Кабинетът определи 780 лв. минимална заплата от 1 януари

Увеличението е 9.9% спрямо сегашния размер от 710 лв.

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Окончателно минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари 2023 г. реши служебният кабинет днес на последното си заседание за годината.  Увеличението е 9.9% спрямо сегашния размер от 710 лв., но е под предложенията на "Продължаваме промяната" и БСП, които се опитаха да прокарат неуспешно през НС почти  20% увеличение. Около 500 000 души получават минималната заплата. 

 

Минималната заплата все пак ще бъде повишена дори и без приемането на бюджет за 2023 г., като социалният министър Лазар Лазаров уточни след правителственото заседание, че според разчетите на финансовото ведомство това ще натовари бюджета с около 300 млн. лв. за цялата 2023 г.

 

Лазар Лазаров
Лазар Лазаров Източник: Zonanews

Министърът допълни, че това увеличение не бива да се приема като опит да се транспонира директивата на Европейската комисия, според която минималната заплата трябва да минава оценка за адекватност, като един от критериите може да бъде обвързване с 50% от средната заплата за страната. Именно такава зависимост опитаха да прокарат БСП с промени в Кодекса на труда, но опитите им да уредят второто четене на закона в пленарна зала не сполучиха.

 

Работата по директивата  ще започне в началото на следващата година в сътрудничество със синдикатите и бизнеса. Идеята е тогава да се създаде механизъм, който да регулира размер на базовите заплати без административни корекции.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени