Каримански: Недопустимо е таванът на максималната пенсия да бъде еднакъв с максималния осигурителен доход в България - 3400 лв. Това дори в ЕС го няма!

Рано или късно ще се наложи да се вдигат данъци и осигуровки и това трябва ясно да се каже на хората, коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС

Любомир Каримански, ИТН
Любомир Каримански, ИТН Източник: Zonanews

"Таванът на максималната пенсия не е по никакъв начин изчислен, нито логически аргументиран и за мен е недопустимо таванът на максималната пенсия да бъде еднакъв с максималния осигурителен доход в България. Това никога не е било до до този момент. За първи път се случва - 3400 таван и 3400 лв. максимален осигурителен доход. Това дори в ЕС го няма".

 

Това коментира Любомир Каримански по повод решението на бюджетната комисия таванът на максималната пенсия от октомври да стане 3400 лв., като така тя се изравнява с максималния осигурителен доход.

"Не е добра политика максималният осигурителен доход и максималната пенсия да бъдат равни един на друг, защото пенсията винаги е заместващ доход, няма как да бъде на размера на първото. Както правилно отбелязаха представителите на синдикатите, при такъв размер на пенсията максималният осигурителен трябва да бъде поне 8000 лева", посочи и Деница Сачева.

 

Хасан Адемов от ДПС посочи, че според тях проблемът с неравнопоставеността и разслояването в обществото ще продължат. Той разкритикува и вдигането на максималната пенсия на 3400 лв.

 

Хасан Адемов, ДПС
Хасан Адемов, ДПС Източник: Zonanews

"Това означава,че увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е с 26%, а увеличаването на максималния размер от 1 октомври - 3400 лв., е с близо 70%", каза Адемов.

 

След повече от два часа дебати бюджетната комисия реши от 1 юли да се увеличи минималната пенсия с 10%, а добавката от 60 лв. да бъде добавена към нея. Също така от 1 октомври се увеличава и таванът на максималната пенсия до 3400 лв., като така тя се изравнява с максималния осигурителен доход.

 

Даница Сачева, ГЕРБ
Даница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews

От ДПС, ИТН и ГЕРБ остро възразиха и срещу това добавката от 60 лв. да бъде прибавена към пенсиите.

"На практика се прие тази добавка да бъде вечна, защото се прие и текст, според който всяка една пенсия отпусната след 1 юли 2022 автоматично ще получава тези 60 лева. Така че със сигурност това ще изкриви системата и рано или късно най-вероятно ще се наложи да се вдигат данъци и осигуровки и това трябва ясно да се каже на хората", коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

 

"Ако сложим тази добавка 60 лв. в базата на пенсията, това означава, че тази константа, тази сума, която трябва постоянно да се получава, ще получават и тези, които имат принос от пенсионноосигурителната система и тези, които нямат такъв принос. Ето това е несправедливостта, която се задълбочава само", коментира Любомир Каримански - председател на бюджетната комисия.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени