Каримански разкри двукратно свиване на фискалния резерв за по-малко от два месеца

На 25 февруари сумата е била над 9 млрд. лв., а на 8 април е малко над 4,7 млрд

Любомир Каримански
Любомир Каримански Източник: Zonanews

"Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерството на финансите) по депозити в Българска народна банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само факти!".

 

Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ИТН и неуспял кандидат за шеф на БНБ Любомир Каримански. Той е публикувал и скрийншот от сайта на БНБ с данните за баланса на управление "Емисионно". И е оградил за по-добра прегледност, че на 25 февруари сумата е била над 9 млрд. лв., а на 8 април е малко над 4,7 млрд. 


Последните официални данни от Министерството на финансите за фискалния резерв са за края на февруари, когато сумата в него е била 9.9 млрд., като 9,6 млрд. се държат в БНБ и в други търговски банки, а 0.3 млрд. лв. са постъпления, очаквани от еврофондовете.

 

От финансите посочват, че причината за спада на резерва е плащанията по външния дълг през март от близо 2,6 млрд. лв. За какво са похарчените други близо 2 млрд. лв. ще стане при обявяването на данните за състоянието набюджета в края на този месец. 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени