Като министър на икономиката Кирил Петков се е забавил да събере кредит от 150 млн. лева от ББР

Установените факти са в противовес с публично заявените намерения на служебния министър на икономиката през 2021 г. по отношение на този голям кредит

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Според Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) предприетите действия заради просрочването най-големия нередовен кредит, отпуснат от банката - от над 150 млн. лв., който предизвика и най-голям обществен интерес, са непоследователни и неоправдано забавени. Това гласи официално съобщение от ББР, цитирани от Actualno. Виновник за тези "непоследователни и забавени действия" във връзка със събиранията по кредита е посочен Кирил Петков. Преди над година и половина той беше служебен министър на икономиката.

"Установените факти са в противовес с публично заявените намерения на служебния министър на икономиката през 2021 г. по отношение на този голям кредит. За периода от 22.06.2021 г. до 18.05.2022 г. (почти година след назначаването на ръководството на ББР от служебния министър на икономиката на 22.06.2021 г. и повече от 5 месеца след встъпване в длъжност на редовното правителство на 13.12.2021 г.) по него не е предприето никакво действие", гласи съобщението. Официално не е ясно кой е взел въпросният кредит. Според разследващия сайт BIRD обаче това е фирма на Румен Гайтански. А от Надзорния съвет на ББР добавят, че до месец май, 2022 година не е било погасено нищо от дълга.

Българска банка за развитие (ББР)
Българска банка за развитие (ББР) Източник: Zonanews

От Надзорния съвет на банката добавят, че чак на 18 май, 2022 година "е взето решение за пристъпване към изпълнение върху търговското предприятие с назначаване на управител на едно от дружествата в групата. Поемането на управлението е било възможно и на по-ранен етап, така че назначеният от ББР управител по Закона за особените залози (ЗОЗ) да получи пълната информация за състоянието на дружеството. Необходимо е било и да изиска предприемането на активни действия спрямо контрагенти на дружеството за изпълнение на сключени договори за продажба (вземания, заложени в полза на банката).

В този период няма данни за мерки и насоки от Едноличния собственик на капитала за ускоряване на събираемостта на експозицията. Погасеният дълг след предприемане на действия по събирането до датата на проверката е 0 (нула) лева.

Стратегия и план за действие за излизане от тази кредитна експозиция са одобрени едва на 29.06.2022 г., когато и реално е стартирала работата по оценка на текущото състояние на кредитополучателя и е сключен договор с одиторска компания за анализ на финансовото състояние, правен анализ, изготвяне на бизнес план и оценка на цялото търговско предприятие.

 

През октомври 2022 г. е одобрено предявяване на искове срещу контрагенти на длъжника за заплащане на неустойки поради неизпълнение на задълженията по договори за закупуване на материали за пътното строителство. Надзорният съвет на ББР си дава сметка, че този вид експозиции изискват максимална оперативност, професионализъм и воля за намиране на решения, а не популизъм. Народното събрание възложи на Управителния съвет да актуализира стратегиите за изход с конкретни стъпки и мерки за събиране на проблемните вземания в голям размер".

Отделно, съветът на ББР уточнява, че има общо 8 кредита от над 5 млн. лв., които "са провизирани на 50%" - т.е. обезпечени само наполовина. При 6 от тях няма проблем, обслужват се редовно. Според вътрешен доклад обаче "неизрядните големи длъжници със задължения над 50 млн. лв., които са провизирани над 50%, са трима – група от компании в сферата на пътното строителство, транспортна фирма и производител на електроинструменти".

Още от "Бизнес и финанси"

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени