КЕВР: Цената на природният газ през юли ще скочи с 31,7 %

Така 1 мегават час газ вече ще струва 186,17 лева

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

Поскъпването на газа ще е с 31,7 на сто в сравнение с предходния месец, прогнозира на открито заседание председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Така 1 мегават час газ вече ще струва 186,17 лева.

 

В тази стойност не са включени цените за достъп, пренос, акциз и ДДС. За юни цената на газа у нас бе 141,36 лева за мегаватчас. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера трябваше да одобри новата цена на газа за юли, която влиза в сила със задна дата от 1 юли.

 

На откритото заседание по-рано през деня Тодоров заяви, че "Булгаргаз" доставя синьо гориво от 6 различни източника. И че за този месец няма проблем с доставките. 

 

В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ зa юли е осигурено от "Булгаргаз" и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/,  уточняват от КЕВР.

 

Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за юли 2022 г.

 

Въпреки това бизнеса са притеснени от високите цени на газа и очакват държавата да ги компенсира. В момента има риск голяма част от предприятията да изпаднат в ликвидна криза. Една част от фирмите вече са спрели работа, защото за тях е по-евтино да замразят дейността си поне временно, отколкото да продължават да работят.

 

Ситуацията е много плашеща, категорични са енергийни експерти. Засегнати са всички предприятия от енергоинтензивната индустрия и малките бизнеси, които потребяват природен газ. Не е ясно дали ще има газ през зимата, откъде ще дойде синьото гориво и ако го има - на какви цени ще се продава.

Още от "Бизнес и финанси"

Най-голямата банка в Русия свърши парите за семейни ипотеки, спрени са и във VTB, Alfa-Bank, Gazprombank и други

Друг голям играч на пазара за ипотеки, Росбанк, в края на юни обяви спирането на приема на заявления за всички ипотечни програми и прехвърлянето на ипотечни кредити

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на "Български пощи

Решението е определящо за бъдещото развитие на дружеството и за гарантирането на пощенските услуги в труднодостъпни и слабо населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени