Кирчо и Кокорчо преметнаха Нинова и БСП за едни 12 млрд. с "харвардска елегантност"

Милиардите отиват в новосъздаващото се министерство на растежа и иновациите

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

В коалиционното споразумение е записано, че БСП получава министерството на икономиката и индустрията. Всъщност това се оказва само на хартия, защото от съществуващото министерство на икономиката се отделя същинската част, чрез която могат да се провеждат икономически политики. Реално в квотата за управление на БСП няма да остане нищо, а всички инструменти за насърчаване на инвестициите, иновациите, предприемачеството, технологичната модернизация на бизнеса и неговото финансиране отиват в новосъздаващото се министерство на растежа и иновациите.

 

То се очаква да бъде оглавено от приближения на Петков и Василев – Даниел Лорер. Към новото министерство, което ще управлява "Продължаваме промяната" отиват функции от три ведомства и се насочват десетки милиарди левове, а в министерството на икономиката и индустрията предвидливо оставят на БСП само проблемите.


Вероятно Даниел Лорер ще управлява новата структура, като за него са избрани функции и дейности, които ще обединят целия европейски ресурс, както и съществуващите дружества, които разполагат с милиарди. Към Министерството на растежа и иновациите се насочват Главна дирекция „Европейски фондове и конкурентоспособност“ от Министерство на икономиката и Държавната Агенция за научни изследвания и иновации от министерския съвет.

 

Двете структури са управляващи органи на две оперативни програми и обединяването им е в разрез с европейските правила и демаркацията на дейностите между тях. Така целият ресурс от европейски средства, с които трябва да се подпомага бизнеса се концентрират в "Продължаваме промяната" и по-конкретно в ръцете на техния приближен Даниел Лорер, който беше съветник на Кирил Петков, а съпругата му заместничка на Асен Василев. Те са оплетени и в редица други фондации и асоциации, свързани точно с финансови ресурси и иновации.

Източник: Поглед.инфо

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени