Кирил Ананиев: ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, ако приоритетите съвпадат

Според Ананиев на базата на реалните данни, които изнесе Велкова, ще започнат същинските разговори за план-сметката на бюджета

Кирил Ананиев и Росен Желязков
Кирил Ананиев и Росен Желязков Източник: Zonanews

Ако не успее да състави кабинет, ГЕРБ е готова да подкрепи правителство с друг мандат в името на стабилността на държавата и при условие, че програмата му съвпада с приоритетите, заложени в програмата за управление на ГЕРБ, коментира пред БНТ бившият финансов министър Кирил Ананиев. Той направи уговорката, че ГЕРБ не би участвала в един кабинет с "Продължаваме промяната".

 

"Ако не се стигне дотам, че първата политическа сила да създаде правителство, тогава евентуално мандата минава на втората политическа сила. И ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорност, защо да не го подкрепим", изтъкна Ананиев. По думите му държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото Народно събрание.

 

"Обединяващото между всички партии е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет", уточни финансистът от ГЕРБ. Той допълни, че в петък парламентът ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за изпълнението на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023.

 

Според Ананиев на базата на реалните данни, които изнесе Велкова, ще започнат същинските разговори за план-сметката. Той упрекна ръководството на НАП, че не работи достатъчно за събирането на приходите в държавата. По негови сметки при толкова висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече постъпления.

 

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението, така че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции, налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", отбеляза финансистът от ГЕРБ.

 

Той бе категоричен, че тезата на "Продължаваме промяната" за 3% бюджетен дефицит през следващата година е невъзможна, защото базовата фискална рамка е с 6,8% заложен дефицит, а към нея дори не са добавени новите разходи. 

 

Бившият министър заяви амбицията на ГЕРБ за продължавана на компенсациите за електроенергия и природен газ, но да ги получават фирми, които имат трудности с плщането на сметките си.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени