Кирил Ананиев: Изваждането на Русия от системата SWIFT е разумен ход

Категорично инфлацията още следващия месец ще бъде над 10%, заяви още бившият финансов министър

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: NOVA NEWS

"Санкциите срещу Русия са неизбежни. Сега те трябва да са много по-решителни. Изваждането от системата SWIFT е разумен ход, ограничават се банковите услуги, персонално се налагат санкции", това каза в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS бившият финансов министър Кирил Ананиев.

 

"По този начин Русия ще има редица ограничения за държавата и за икономиката. Това ще даде отражение и върху страните от ЕС и България", потвърди той. Ананиев заяви още, че стокообменът ни с Русия е предимно енергийни източници. Той не смята, че Руската федерация ще си позволи спре газа през "Турски поток". Според него е било голяма грешка от страна на правителството да продава в този момент газ на Румъния от Чирен.

 

Кирил Ананев е убеден, че разнопосочни декларации от България по ситуацията с Украйна не представят страната ни в добра светлина. По отношение на бюджета за 2022 бившият финансов министър смята, че той не може да удовлетвори нито гражданите, нито бизнеса.

 

"Категорично инфлацията още следващия месец ще бъде над 10%. В Европа в момента инфлацията е по ниска с 3-4 процента от България", каза още Ананиев. "Необходима е оптимизация, нужна е малка и ефективна администрация, но новото правителство няма капацитет да постигне тази цел", смята той.

 

За нарастването на дълга финансистът смята, че расте твърде бързо и за разлика от други страни ние нямам способност и възможности да го покриваме с добра скорост. Кирил Ананиев заяви още, че тази коалиция е много сложна и трудно се постигат общи становища, което важи и за бюджета.

 

"Диференцирани ставки за ДДС могат да се въведат, но не за всичко. ГЕРБ смята, че това може да стане за хранителните продукти от "малката кошница", както и за енергията", каза той.

 

"Управляващите наричат този бюджет социален, но не се отчита, че инфлацията ще изяде всички предвидени средства за подпомагане на гражданите и бизнеса", отбеляза Кирил Ананиев. За него ЕС трябва да изгради механизъм за подкрепа на засегнатите от конфликта между Русия и  Украйна страни.

Още от "Бизнес и финанси"

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени