Кирил Ананиев към управляващите: Не съм сигурен, че сте компетентни

Комисията ще започне процедура по прекомерен дефицит през есента т. г. За първи път емитираният дълг ще надхвърли 10 млрд. лв., каза бившият финансов министър

Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС
Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews
Не съм сигурен, че сте компетентни. С тези думи депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш финансов министър Кирил Ананиев се обърна към управляващите по време на дебата за вот на недоверие към правителството.
 
Дебати вот на недоверие
Дебати вот на недоверие Източник: Zonanews

"Нашата парламентарна група предложи проект за вот на недоверие. Решихме да акцентираме върху най-големият му провал - неадекватна финансово-икономическа политика. Тя е отражение върху всички сфери на държавата. Темата е голяма. Ще се спра на някои аспекти и как се отразява на публичния сектор", заяви той. 

 

Ананиев обясни финансово-икономическите мотиви за вота на недоверие: рекордна инфлация след фалита на България 1996-1997 г., като инфлацията при храните е 23%, а България е първенец по ръст на потребителските цени в ЕС.

 

"Към момента планираният дефицит е 3,2% от БВП, с актуализацията това ще бъде превишено", прогнозира финансистът.  


"Не съм сигурен, че сте компетентни. Поне да бяхте обърнали внимание на забележките на международните институции относно дефицит, дълг, разходи. Заемаме 4-то място в ЕС по инфлацията. Към май т. г. е нараснала с 15, 6 на сто. Само при хранителните продукти инфлацията е 23 процента. България е на второ място в ЕС по годишен ръст на цените.

 

"Комисията ще започне процедура по прекомерен дефицит през есента т. г. За първи път емитираният дълг ще надхвърли 10 млрд. лв. Дългът се управлява некомпетентно и неадекватно. Правителството се провали и по отношение на международни инвеститори. България липсва от международната карта на инвестиционните интереси. Ще има фалити на общини през есента", коментира народният представител от ГЕРБ-СДС.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени