Кирил Ананиев: Очаквам инфлация от 10%-11%, Бюджет 2022 е социален експеримент!

Според Кирил Ананиев в проекта за бюджет е предвиден прекалено висок ръст на брутния вътрешен продукт

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: МФ

Като "социален експеримент" и "предизборен бюджет" определи проекта за Бюджет 2022 бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев в участие по БНТ. Според него план-сметката стъпва на грешна философия, прави се без приета управленска програма на правителството, а и няма годишно измерение, предвид планираната актуализация през юни. Липсва прозрачност и предвидимост, както за гражданите, така и за бизнеса, изтъкна Ананиев.

 

"За мен в личен план, като човек, правил десетки бюджети на държавата - това не е моя бюджет - изграден е на грешна философия, липсват конкретни политики и реформи, структуриран е върху грешно планиране", каза бившият финансов министър. Според Кирил Ананиев в проекта за бюджет е предвиден прекалено висок ръст на брутния вътрешен продукт - прогноза, която се разминава с тези на БНБ, Световната банка и Европейската комисия.

 

Индексът на предвидената инфлация от 5,6%, според Кирил Ананиев, пък е прекалено нисък. Очакванията на бившия финансов министър са за годишна инфлация от 10%-11%. Размерът на дълга също е притеснителен предвид факта, че след въвеждането на валутния борд всички финансови министри са изповядвали философията на стабилно финансово управление и политика, която да не води до прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, коментира още Ананиев.

 

Според него заложеното повишение на доходите ще обхване твърде малко хора у нас, а и ще бъде изядено от инфлацията. Евентуален военен конфликт между Русия и Украйна би повишил още повече цените на стоките у нас. "При евентуална война доставките на газ може да не са редовни, което значи, че бизнеса у нас или ще е затруднен да осъществява дейност, или ще я осъществява на много по-високи цени, а оттам и инфлацията ще се повиши", коментира Кирил Ананиев.

 

Според него управляващите са се забавили с компенсациите на високите цени на енергоносителите за бизнеса като е трябвало да ги въведат още през лятото. Относно намалението на бюджета на ВСС и БНТ Ананиев коментира, че според него то не е мотивирано.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени