Кирил Ананиев: Парите в Сребърния фонд са непокътнати

Кабинетът в оставка не планира да прави актуализация на бюджета

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: МФ

Кабинетът в оставка няма да внесе предложение за актуализация на бюджета, тъй като засега такава не се налага, обяви от трибуната в Народното събрание финансовият министър Кирил Ананиев. По думите му "нито една стотинка" от държавната хазна не е изхарчена извън правата, дадени от парламента чрез закона за бюджета. Към днешна дата във фискалния резерв има 8 милиарда и 500 милиона лева. Част от него в отделна сметка е Сребърният фонд и той е непокътнат, обяви Ананиев, цитиран от БНР.

"Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет", каза той. 

 

От парламентарната трибуна се чуха много твърдения за неправилно управление на държавните финанси от новото мнозинство на ДБ, БСП, ДПС, ИТН и ИМВ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова кабинета в оставка да актуализира държавния бюджет заради потенциални месеци на политическа нестабилност:

"Ако не се състави правителство и се тръгне на предсрочни избори, няма да има парламент, който да приеме актуализация на бюджета. Т.е. ако вие не го направите и не понесете отговорност за това, което оставате, тръгвайки си, вие внасяте допълнителен хаос в държавата и то вече на равнище финансов, социален…", каза Нинова.

 

Още в първото си изказване, финансовият министър в оставка Кирил Ананиев заяви, че актуализация на бюджета не се налага към момента и ако има такава заради рязко влошаване на пандемичната обстановка, тя трябва да бъде направена от следващите управляващи. Именно това е и причината в края на мандата правителството да не прибегне до голяма дългова емисия на международните пазари.

 

"И от уважение, разбира се, към хората, които ще дойдат да ни заместят в управлението на държавата, каза Ананиев.

"Няма как да имаш 8,5 милиарда фискален резерв, да ги държиш на отрицателна лихва в БНБ, а в същото време да излизаш на международните пазари и да теглиш дълг, което ти носи лихва за обслужване", каза още той.

 

Три милиарда и 300 милиона лева е размерът на Сребърния фонд, като тези средства не могат да бъдат харчени по закон. За останалите пари от фискалния – ежедневното изменение на постъпленията и разходите е логично и в него няма нищо необичайно, смята Ананиев. През април бюджетното салдо ще е близо до балансирано, въпреки че към края на март е на минус от над 600 милиона лева, смята той.

 

На предупреждението, че ще бъде направено ревизия на харчовете и ще бъдат извадени скелетите на ГЕРБ, направено от депутат от "Изправи се! Мутри вън", Ананиев отговори:

"Нека съответните органи да направят проверки и тогава да говорим с такива гръмки фрази, защото много пъти са ни правили проверки и досега никога не са установили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща". Ананиев потвърди, че 2024 година остава индикативна за въвеждането на еврото у нас.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени