Кирил Ананиев: Този бюджет е социален експеримент

Йордан Цонев се обърна към управляващите: "Икономиката, глупако, а не репресиите!"

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: МФ

Шести час депутатите заседават по параметрите на Бюджет 2022-ра на първо четене, съобщава БНР. В предложената финансова рамка се залага дефицит от 5,9 милиарда лева или 4,1% от БВП. Очаква се поемане на нов дълг от 7,3 млрд. лева, с голяма част от които ще се покрият стари задължения на страната ни.

 

До любопитен момент в пленарното заседание се стигна при острата размяна на реплики между вицепремиера и финансов министър Асен Василев и бившия финансов министър Кирил Ананиев, който сега е народен предстаител от ГЕРБ-СДС. По време на дуплика на Ананиев, Василев отиде до него на трибуната и го помоли да представи възможностите за намаляване на разходите, след като депутатът от ГЕРБ определи проектобюджета като "социален експеримент":

 

"През годините валутният борд наложи като ценност консервативната фискална политика и ниски нива на държавния дълг. Очевидно за Вас тези достижения нямат никаква стойност. Господин Василев, наистина целта определя средствата, ама ако ги имаш", заяви Ананиев, според когото страната ни все повече се отдалечава от влизането в Еврозоната с индикативна дата януари 2024 година заради новия стил на финансово-икономическа политика.

 

Асен Василев отговори, че именно този нов стил цели да направи България "богата държава":

"Тази икономическа политика на неинвестиране, освен това, което идва от Европа, води до това, че половин милион българи напускат страната и отиват да работят в чужбина, а не тук. Този бюджет иска да направи в България инвестиционната среда и публичната среда поне толкова добра, колкото е в Европа".

 

По-рано от парламентарната трибуна Василев съобщи, че правителството се е допитало до Брюксел дали може да спре износа на ток заради високата цена, но отговорът е бил отрицателен.

 

За сериозна тенденция към покачване на държавния дълг предупреди депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той цитира данни, според които само за времето от 2020 до 2024 година дългът ще нарасне с 20 милиарда лева.

Цонев изказа и притеснение, че с част от мерките за подпомагане всъщност се подкрепя инфлацията и определи бюджета като "популистки".

 

"И ако трябва да перифразираме онази прекрасна крилата фраза от втората кампания на Бил Клинтън, която той, за да помни акцента, си беше написал на таблото: "Икономиката, глупако!", аз бих ви посъветвал да напишете това с една добавка: "Икономиката, глупако, а не репресиите!".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени