Кирил Ананиев: Влошава се фискалната позиция на държавата, може да вдигнат данъците

Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016-та до 2019-та година винаги сме били на излишък 1-2%, посочи Ананиев

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев Източник: БНТ
"Моят прочит на Бюджета за 2022 г., както и актуализираната тригодишна бюджетна прогноза показва, че се влошава фискалната позиция на държавата. Това се отразява както върху необичайно големия разход предвиден за следващата година, така и за високия дефицит и дълг, който се предвижда. Ако не предприемем мерки за ограничаване на тези показатели, със сигурност ще влезем в такава процедура". Това коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев в предаването "Бизнес.БГ" по БНТ.
 
 
Според него, не ковид мерките водят до нарастване на дълга, а текущи, основно постоянни разходи. "Миналата година дефицитът е бил 3,9 млрд. лева. За тази година се предвижда той да нарасне на 5,9 млрд. лв, т.е. 2 млрд. лева повече. В края на миналата година сме били на излишък около 2,7 млрд.лв. излишък, което е 2,1 % излишък спрямо брутния вътрешен продукт. Докато тази година като извадим от дефицита от 5,9 млрд.лв., който е предвиден 2,2 млрд. лв, излизаме на дефицит 3,7 млрд. лева и като елиминираме ковид разходите общото увеличение на дефицита нараства с 6,4 млрд. лева", обясни бившият финансов министър.
 
Той обясни, че в правителството на ГЕРБ са залагали консервативни варианти на бюджети, но такива отклонения, каквито се очертават в бюджета за 2022 г. не е имало. "Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016-та до 2019-та година винаги сме били на излишък 1-2%", посочи Ананиев.
 
"Дългът, който се предвижда да се тегли тази година - до 7,3 млрд. лева - и до 9 млрд.лева през следващата година са много сериозни негативни индикатори", сподели опасенията си Кирил Анананиев. Той разкри, че от тези 7,3 млрд. лева само 3 млрд. са за текущо обслужване на дълга, другите са за покриване на текущите разходи, които водят до дефицит в бюджета. Народният представител от ГЕРБ коментира, че според него в следващият бюджет е трябвало да има дефицит единствено обвързан с ковид мерките, т.е. без тях да имаме балансиран бюджет.
 
"Това, което е предвидено като тригодишна бюджетна прогноза, няма да се учудя, ако се стигне и до вдигане на някои от данъците", прогнозира Ананиев. Той добави, че реалният ръст на БВП ще бъде по-малък от заложения от управляващите от "Промяната".
 
"Когато обясняват ръста за 2022 г. те наблягат на това, че Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде един от основните стимулатори за този растеж. За съжаление този план още не е приет, не се знае кога ще бъде приет, дори и да бъде приет до средата на тази година, финансирането след това става на базата на извършени политики, на разход", сподели своя анализ бившият финансов министър. 
 
Кирил Ананиев обясни, че не само не вижда увеличение на инвестициите, но има тренд на намаляването им с 50 %. 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени