Кирил Петков: Приехме бюджет на растежа

В бюджета не се вижда кои "кражби" са спрени и къде отиват съответно парите от спрените "кражби", за които толкова говориха от "Промяната"

Министър-председателят Кирил Петков
Министър-председателят Кирил Петков Източник: МС

Приехме предложението за Бюджет 2022 г. Радвам се да ви кажа, че това е бюджетът на растежа. Това каза премиерът Кирил Петков в изявление след извънредното правителствено заседание.

 

"Вярвам, че бюджетът показва коалиционните партньори и тяхната политика в реални цифри и измерения", подчерта той. 

По думите на Петков инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5.8% от БВП.

 

"Дефицитът, без COVID мерките, ще бъде само 2.5%, а с тях – стига до 4.1%. Това означава, че дефицитът изцяло финанисра инвестиците. Тази година ще инвестираме много категорично и сериозно, вдигайки процентът на инвестиции. Това е безпрецедентно. 8.2 млрд. лв. в капиталови инвестиции", посочи министър-председателят.

 

"Ако махнете инвестициите, бюджетът би бил в излишък от 1,7 на сто. За първи път ще имаме безплатни детски градини и безплатни ясли. Ще инвестираме за това заплатите на учителите да са 125 на 100 от минималната работна заплата. Мярката 60/40 ще действа за следващите 6 месеца. Бюджетът ни е насочен в капиталови инвестиции и в човешки капитал", каза още Петков.

За непредубедените наблюдатели е странно, че в бюджета не се вижда кои "кражби" са спрени и къде отиват съответно парите от спрените "кражби", за които толкова на ангро говориха от "Промяната". Очевидно е, че приходите са в много оптимистични измерения и това ще доведе до нуждата от компенсирането на липсата им с нов дълг, който само за тази година е 7,3 млрд. лв.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени