Кирил Петков се обяви против приватизацията на ББР

Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на "Има такъв народ", потвърди Петко

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ

Относно идеята на ИТН Българска банка да развитие да се приватизира, министърът на икономиката в служебното правителство заяви по bTV, че според него е хубаво тази банка да съществува, но като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новият професионален мениджмънт да финансира малки иновативни компании.

 

"Неслучайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имат една определена функция - малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат", обясни Петков. "Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество", коментира Петков.

 

Той изрази мнение, че е много добре да имаме такъв инструмент. Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на "Има такъв народ", потвърди Петков, след като по-рано днес стана ясно, че от партията на Слави Трифонов са поканили трима служебни министри да се присъединят към проектокабинета им, но те са отказали. Става въпрос за министъра на финансите Асен Василев, министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на образованието проф. Николай Денков.

 

Той посочи, че според него икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия. Когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата, обясни Петков и допълни, че на Асен Василев е бил предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. По тази причина те са решили, че е по-добре да бъде човек от екипа на ИТН, тъй като очевидно имат различна визия за част от идеите.

Още от "Бизнес и финанси"

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени