Китай скъса връзките си с руската платежна карта "МИР" след санкциите на САЩ

На 23 февруари Министерството на финансите на САЩ наложи блокиращи санкции срещу НСПК, оператора на "МИР", който е 100% собственост на ЦБ на РФ

Руската платежна система МИР и китайската платежна система UnionPay
Руската платежна система МИР и китайската платежна система UnionPay Източник: ТАСС

В Русия картите на китайската платежна система UnionPay, свързана с услугата Huawei Pay, спряха да работят. Потребителите се сблъскаха с невъзможността да плащат с устройства в терминалите на местните магазини, пише порталът 66.ru. В чужбина няма такива проблеми.

 

Ограниченията вероятно са следствие от санкциите на САЩ срещу руската Национална система за платежни карти (НСПК), която обработва всички транзакции с карти UnionPay в Русия. Поддръжката на Huawei съобщи, че поради промени в услугата на доставчика на платежни услуги, Huawei Pay не е достъпна за използване в Русия. Те добавиха, че нямат информация за възстановяване на достъпа.

 

Освен това картите "МИР-UnionPay" на Руската земеделска банка спряха да работят извън Русия, съобщиха от кредитната институция на своите клиенти. От 24 февруари подобни ограничения са в сила в Португалия, Италия и Тайланд: плащането не минава, също е невъзможно да се попълни, но можете да теглите пари чрез FPS, разкриха в Telegram канала "UnionPay в Русия".

 

След оттеглянето на Visa и Mastercard от Руската федерация, Union Pay остава един от последните начини за руснаците да извършват плащания в чужбина. Географията на китайската платежна система включва 183 държави. Често се използва от туристи в ОАЕ и Турция. Union Pay картите са популярни и сред релокаторите, за които това на практика е единствената възможност да получат заплата от руски работодател и да похарчат тези пари в чужбина. Официално Union Pay не се е присъединила към санкциите.

 

Стана известно също, че операциите с карти "МИР" са спрени от казахстанската банка "Фрийдъм финанс". "P2P трансферите във Freedom Banker от/към картата "МИР" вече не са налични. Препоръчваме плащанията и преводите да се извършват чрез преводи по телефонен номер в или от банка "Цифра", съобщиха от информационната служба на кредитната институция пред ТАСС.

 

На 23 февруари Министерството на финансите на САЩ наложи блокиращи санкции срещу НСПК, оператора на "МИР", който е 100% собственост на Централната банка на Руската федерация. Стартирала малко след анексирането на Крим и с повече от 130 милиона пластмасови карти, системата "МИР" "се използва за заобикаляне на санкциите и възстановяване на прекъснатите връзки с международната финансова система", се казва в съобщение на министерството.

 

НСПК от своя страна съобщи, че санкциите няма да засегнат работата на платежните услуги в рамките на страната. Що се отнася до чуждестранните банки, те сами вземат решение да приемат карти "МИР" в инфраструктурата си, добавиха те. 

 

През есента на 2022 г. изпълнителният директор на НСПК Владимир Комлев попадна под лични санкции, след което банките в редица страни от ОНД, както и Турция, спряха и ограничиха работата с "МИР".

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени