Кметът Фандъкова: Бюджетът на София е реалистичен и напрегнат, запазихме финансовата стабилност на града

Много важно беше да направим добър анализ на 2020 г. Това беше трудна година, наложи се да правим два пъти актуализация на бюджета

Йорданка Фандъкова в БНТ
Йорданка Фандъкова в БНТ Източник: БНТ

"Много важно беше да направим добър анализ на 2020 г. Това беше трудна година, наложи се да правим два пъти актуализация на бюджета. Но основната цел - запазването на финансовата стабилност на града успяхме да постигнем. Разбира се, в този бюджет се включват голяма част държавно делегирани дейности, знаете, че тази година предстои поредното увеличение на учителските заплати, увеличението на средствата за социалните работници и също така за системата на здравеопазването. Така че от този впечатляващ 1 млрд. 880 млн. лева, около 1 млрд. 380 млн. са държавно делегирани дейности. От капиталовата програма в размер на 500 млн. лева, 300 млн. лева са европейски средства". Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

"Един от най-важните и ключови проекти е цялостната реконструкция на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. "Цар Борис III", която започваме през месец март. Вече има сключен договор с изпълнителя, прави се организация на движението, трудно ще бъде, защото в отделни участъци ще трябва да се спира трамвайното движение, ще компенсираме с друг вид градски транспорт, но имайте предвид, че откакто е построена тази линия не е реконструирана", разкри Фандъкова. 

"Смятам, че бюджетът е на София е реалистичен и напрегнат, стратегически цели и стратегически проекти отличават бюджета. Три са основните цели, които съм заложила и в моята програма, която беше подкрепена от гражданите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни проекти и работата в кварталите. Около 140 млн. лева са заложени за тези цели", допълни Фандъкова.
Основна цел е довършване и изграждане на етапи от третия градски ринг, което е важно за облекчаване на трафика. Това са булевардите "Тодор Каблешков", "Филип Кутев" и в същото време връзките със Северната скоростна тангента. 50 млн. лева от тези средства са заложени към ремонтите в различните квартали. 10 са ключовите проекти, които са заложени в проекта, подкрепен от Европейската инвестиционна банка и от Столичния общински съвет", каза Фандъкова. Тя е категорична, че всички тези сметки, няма да засегната данъчната политика на Столична община.


"Вече обявихме, че направихме и не предложихме увеличение на данъците и основните такси. Разбира се, в момента се намираме не само в епидемична обстановка и здравна криза, но и в икономическа и финансова криза за всички. Ясно е, че в момент на криза няма как да предвиждаме увеличаване на данъците и таксите", обясни Фандъкова.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени