КНСБ: 1454 лв. за един работещ, за да живее нормално

За последното тримесечие размерът на дохода, необходим за издръжка на живота се е повишил с 1,1%. Ръстът на годишна база е 4,3%

КНСБ
КНСБ Източник: Zonanews

1454 лева са необходими за един работещ в България, за да живее нормално. Това показват данните на КНСБ за последното тримесечие. Издръжката на тричленно семейство (двама работещи + дете до 14 години) e 2616 лв.

 

За последното тримесечие размерът на дохода, необходим за издръжка на живота се е повишил с 1,1%. Ръстът на годишна база е 4,3%.

 

Наблюдава се ръст и на някои продукти от малката потребителска кошница, като най-голям е процентът на повишаване при каймата, свинското месо, зелето и ябълките. Намаление има при захарта, яйцата, олиото, краставиците и прясното мляко.

 

Храни и хранителни продукти
Храни и хранителни продукти Източник: Zonanews

"В момента 55% е съотношението на минималната заплата към заплата за издръжка и това може много лесно може да се види като се сравнят другите страни. Например, в България трябва да работите до 7 май - един работещ на минимална заплата, за да получи минималната заплата на един работещ в Люксембург. Трябва да работи до 13 април, за да получи една немска минимална заплата", дадоха примери от КНСБ.

 

"В България 20-те жизненонеобходими стоки, без които не може нашата трапеза, с минимална заплата могат да се купят 8,2 пъти. В съседна Румъния могат да се купят 15 пъти. В Германия работещите на МРЗ може да влезе в супермаркета и да напълни 33 колички с тези 20 стоки жизненонеобходими. Говорим за хляб, брашно, олио, за ябълки, за гориво - всичко, което ползваме ежедневно", заявиха от синдиката.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени