КНСБ: Правителството закъснява с мерките за цените на тока, предприятията готвят масови съкращения

Искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи, каза Пламен Димитров

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: БНР
"Очевидно е, че правителството закъснява с мерките за цените на тока. Доста време трябваше да се умува. Два месеца вече се загубиха. Да, трябва да се извадят компенсаторни механизми. Те минават през разпределяне на тези печалби, които са натрупали държавните предприятия от енергийния сектор от тази неправомерно висока цена и връщането им към бизнеса". Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в Bulgaria ON AIR.
 
"Цените са непосилни за никой бизнес и предприятие. Вече има заявки, че започват да се подготвят масови съкращения в големи предприятия. Да затварят", заяви Димитров. 
 
Предложението на КНСБ е дали не може по-скоро да не се допуска да се натрупват подобни печалби. "Да се гарантира през съответния ред, че държавните предприятия продават на НЕК, а НЕК дава на индустрията на тези цени за вътрешния пазар, достатъчна като обем енергия, която да свали цената надолу като цяло", обясни той.
 
Според президента на КНСБ, едно от ключовите искания на протеста на бизнеса, който ще бъде във вторник в София, е до края на месеца да се направят необходимите промени. 
 
"Битовият потребител има увеличение на всички стоки и услуги, искаме компенсаторни пакети за социално уязвимите групи. 460 лева линия на бедност да бъде определена от 1 декември. Още тази есен всички уязвими потребители да се възползват от енергийни помощи", обърна внимание още Димитров. 

Още от "Бизнес и финанси"

Ива Петрова: Енергийната трансформация не може да бъде успешна и устойчива без прякото ангажиране на гражданите в процес

Проектът на актуализиран Интегриран план енергетика климат определя националния принос на страната към повишената европейска цел за енергията от ВИ през 2030 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени