КНСБ: Токът за бита ще поскъпне 4 пъти заради Плана за възстановяване

Две от реформите, които влизат в Плана за възстановяване, притесняват КНСБ

КНСБ
КНСБ Източник: Zonanews

От КНСБ предупреждават, че реформите, договорени с Брюксел, ще вдигнат сметката за ток на българина близо 4 пъти, предаде NOVA. И то в рамките на следващата една година.

 

Две от реформите, които влизат в Плана за възстановяване, притесняват КНСБ. Едната от тях предвижда много от българските битови потребители на ток да излязат от регулирания на свободния пазар на електроенергия, което означава и сметките ни да скочат драстично.

 

"Те се формират от един микс на производство от български централи, който микс се регулира от КЕВР и съвсем в малка степен се влияе от цените на свободния пазар. Дори два пъти да е – вече говорим за съществен скок, което домакинствата не са готови да приемат", пресмята Антон Иванов, който е енергиен съветник на КНСБ.

 

На свободния пазар обаче цената на тока е до 4 пъти по-висока от тази на регулирания. За да предотвратят подобен удар по джоба ни, от КНСБ искат разговор с управляващите.

 

"Ние настояваме в максимална степен електрическата енергия, произвеждана в АЕЦ "Козлодуй", както и в други български електроцентрали, да бъде базата за формиране на цени за българския пазар за битовите потребители", казват още от КНСБ.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени