Красимир Дачев: Очаква ни зимата на Жан Виденов

Няма да има фалити на банки, те са пълни с пари, но ще спрат предприятията да работят, прогнозира той

Красимир Дачев
Красимир Дачев Източник: NOVA

Очаква ни тежка зима, като тази през 1997 година по време на Жан Виденов. Няма да има фалити на банки, те са пълни с пари, но ще спрат предприятията да работят. Тази лавина много трудно ще се спре, но политиците не разбират, че ако не подпомогнат икономиката, няма как да помогнат на хората. Това обяви индустриалецът Красимир Дачев по NOVA.

 

Той е категоричен, че в момента икономиката плаща и цената на тока за населението. "Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР", добави предприемачът.

 

"Бизнесът плаща за ток 329 лв, а хората 119 лева. Както са тръгнали нещата, до НГ токът ще стигне до 500 лева, колкото и да натиска КЕВР. Има и една спекула с въглеродните емисии в Европа. Продавам на Фонда за 2 евро, а купувам за 60 евро. За газта се плаща 50% от емисиите", добави Дачев.

 

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеци е имало бум, когато хората започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

 

"Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с "Газпром" да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта", смята Дачев. Собственикът на "Свилоза" е убеден, че има спекула с въглеродните емисии в Европа.

 

"Тези декапитализирани предприятия, които вече нямат пари за да реинвестират, ще доведат да освобождаване на работниците, които от предприятията ще се насочат към социалните заведения. Проблемът е, че от 6 месеца всички вървят по една политическа и предизборна плоскост. Политиците си играят на избори, а никой не мисли как да се събуди в перспектива икономиката. Може да се направи така, че да има отделни търгове за предприятията за ток, без да се минава през посредници и търговци, но за това трябват промени в законодателството и политическа воля, която днес отсъства", предупреди Красимир Дачев. 

 

"Но за разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията – внасяха се вноски, зареждаха се пари. Сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето, например, Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета", каза още бизнесменът. Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой  не се занимава със съществените неща.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени