Красимир Дачев: Политиците взеха да се месят в икономиката и я разрушават

Според него газ ще има, но ние сами сме направили така, че да го купуваме на 10 пъти по-висока цена от миналата година

Красимир Дачев
Красимир Дачев Източник: Булфото

Как бизнесът посреща рекордната цена на газа у нас и готви ли се за съкращения и фалити? Темата коментира по bTV Красимир Дачев. Той е зам.-председател на Българската търговско-промишлена камара и собственик на най-големия завод за производство на целулоза в България.

 

 

"Политиците взеха да се месят в икономиката и леко я разрушават". Това каза Дачев, коментирайки нарастващия проблем с недостиг на дърва за огрев у нас. "Има натиск да се дава на този, на онзи, до индустрията не стигат, предишният министър само за красота беше, гората не чака политически моменти", добави той. По думите му проблемът го има от години, но заради политическа нерешителност, той не може да бъде отстранен.


Неизбежни са фалитите, проблемите не са само заради липсата на газ, когато някой реши да прави резки промени, ако спрем газа, не можем да компенсираме с ток, коментира още Дачев. 

 

Според бизнесмена е много трудно за едно предприятие да смени начина на производство. "Влизаме в една фабрика от преди 30 години. Казват, че е много вредно и трябва да се махнат въглищата. Започват да инвестираш, правиш течно гориво. След това идват от Министерство на екологията и казват, че започват да правят глоби, защото се ползва мазут. Ти инвестираш да правиш производство с газ – максимално чистото, което е. 10 години инвестираш, правиш инфраструктура, правиш газопровод. На приказки е лесно", каза още Красимир Дачев.

 

Според него газ ще има, но ние сами сме направили така, че да го купуваме на 10 пъти по-висока цена от миналата година. По думите на бизнесмена българската икономика е изтикана от пазара и ще струва много средства и усилия на всеки предприемач, за да може да остане.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени