Красимир Дачев: Смешно е финансовият министър да не знае, че има несъбираема част вземания

Бяхме започнали една скорост да набираме - ако ние я забавим, много ще изостанем

Красимир Дачев
Красимир Дачев Източник: Svilosa.bg

"За мен беше загадка как финансовият министър се изказа много неподготвено за тези 10 млрд. Във всяка данъчна администрация, по целия свят, има един процент несъбираеми вземания. Както говорихме и предишния път - от 100 регистрирани фирми, 70 фалират. Голяма част от тях не могат да си изплатят задълженията, защото са фалирали просто. Нашите вземания са за 4 години. Това са вземания от 2006 г. Тези данъци са се мъчили да ги вземат по всякакъв начин, дамали са ги на прокурори, давали са ги на полицията, давали са ги на агенцията за държавни вземания, но няма как. Има такъв процент, който не може да се събере и е много смешно да дойде един човек с претенции, че е финансист, че е ходил чак в Америка да учи, в Харвард, да не знае, че има несъбираема част". Това заяви в "Денят ON AIR" заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

 

Дачев разкри, че Бългия има само за една година 40 млрд. евро несъбираеми вземания, Австрия има само за една година 14 млрд., Нидерландия - 11 млрд. "В България проблемът е свързан със съдопроизводството. Длъжникът са пази от закона. Така че това малко ме притесни, защото всеки човек, който плаща данъци вижда, че това е тенденциозно", каза Дачев. 

 

Според него първо трябва да се намери начин да се пребори сивата икономика. "Един човек като дойде и има претенции, че е професионалист, трябва да бори сивата икономика. Има хиляди фирми, които масово не плащат данъци. Ще си отидат тези, ще дойдат другите и те ще питат на кого са дадени определени пари", допълни Дачев пред Bulgaria ON AIR.

 

Той посочи, че е виждал Планa за възстановяване, който е бил готов още през март. "Криворазбраната етичност на предишното правителство не им позволи да го изпратят. Няма да се промени нищо в този план. Един такъв план не може да бъде променен от днес за утре. Сега ще загубим един аванс. Бяхме започнали една скорост да набираме - ако ние я забавим, много ще изостанем. Ще станем една бананова република, която произвежда домати и краставици, ама те трябва да са прави, защото никой няма да ги взима в ЕС", категоричен бе Дачев.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Република Северна Македония потвърдиха ангажимента си да продължат изграждането на жп Коридор VIII

Коридор VIII свързва България с Република Северна Македония, Албания и Италия, и е част от Европейския транспортен коридор "Западни Балкани – Източно Средиземноморие"

Прочетете повече прочетете повече

ИПИ: България е на 52-ро място по икономическа свобода в света от 165 страни

Проучванията "Икономическата свобода по света", публикувани от канадския институт "Фрейзър", отчитат, че най-свободните държави са поне осем пъти по-богати от най-несвободните

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени