Красимир Вълчев: По времето на ГЕРБ заплатите растат с 6,35% на година, при ПП-ДБ - с 0,89%

Нашата политика осигуряваше реален ръст на доходите и среда на бизнеса да расте и инвестира, пише бившият министър на образованието

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС
Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ-СДС

Фейсбук

 

Разбрах, че в ПП са си разпределили задачите по популяризиране на главоломния напредък от управлението им – Асен Василев измисля "постиженията", Венко Сабрутев изготвя графиките, а Кирил Петков ги представя (като човек с най-добри презентационни умения и доказан продавач на нови продукти).


Слушам ги и как рязко са вдигнали доходите и пенсиите. Разбира се, говорят само номинално и забравят за инфлацията. Надявам се следващия път, когато започнат да хвалят в някое студио, водещият да им напомни, че най-висок номинален ръст на доходите имахме през 1996 година. И най-нисък реален.


Надяваме се скоро да видим и други статистически графики, презентирани от Кирил Петков. Провокирам ги с две такива по-долу, показващи номиналния и реалния ръст средната брутна работа заплата в страната.


Вижда се, че в периода 2010-2012 година СБРЗ расте средногодишно с 6,35%, а в периода 2022-2023 г. – с 0,89%. Номинално последните две години СБРЗ нараства повече, но заради инфлацията реално няма увеличение.


2010-2021 е периодът на "стабилната бедност" по думите на Асен Василев. Като алтернатива ни беше предложена политиката на измамническото богатство. Лъжат те, че ти дават, а те ограбват. Ограбени са всички спестители. Реалната стойност на спестяванията на българите е намаляла с 30 млрд. лева за последните 2,5 години. Надуваш инфлацията, обезценяваш спестяванията, събираш номинално повече средства в бюджета, въпреки че пада събираемостта, увеличаваш номинално харчовете и се хвалиш на избори, че си увеличил доходите. Това е измамническата бюджетна политика на Асен Василев.


И да, ние от ГЕРБ предпочитаме политиката на "стабилната бедност". Тази политика осигуряваше реален ръст на доходите и среда на бизнеса да расте и инвестира. Защото по-високите заплати и доходи идват от растежа на бизнеса, а не от шарлатании.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени